'Rock-'n-roll rechter' die aanslag op Bataclan voorspelde, verwacht iets 'veel groters'

14 januari 2016
Marc Trévidic (50) is Frankrijks populairste magistraat. Alom tegenwoordig in de media, cool rock’n roll imago en wereldberoemd sinds hij daags na de aanslagen in Parijs op televisie en in de pers verkondigde dat ene Abdelhamid Abaaoud tijdens een ondervraging had aangegeven dat Daesh een aanslag op een rockconcert voorbereidde. En dat Frankrijk vijand n°1 was.
 
De voormalige onderzoeksrechter bij de terreurcel van het Hooggerechtshof in Parijs had dat medio augustus ook al verkondigd. Maar dat was in tempore non suspecto. Volgens Trévidic - sinds dit jaar tegen zijn zin, maar geheel volgens procedure 'juge ordinaire' in Rijsel - is er nog iets groters op til, een massamoord à la 9/11.
 
Heel wat Fransen willen dat Trévidic in tempore opportuno herbenoemd wordt als anti-terreurrechter. Een petitie tav premier Hollande verzamelde al ruim 41.000 handtekeningen. Intussen werd Trévidic uitgeroepen tot meest invloedrijke mediafiguur ('Grande Gueulle de 2015') en bekroonde Le Canard Enchaîné hem met 'le melon d'or'.
 
En vorige week is zijn fictie-debuut 'Alham' verschenen. De roman is een Tunesisch liefdesverhaal tegen de achtergrond van de jasmijnrevolutie en de opkomst van het islamisme.
 
Het plaatje komt uit Le Point