"Rode Duivels hebben harten van voetbalwereld veroverd"

11 juli 2018
De verslagenheid bij de Rode Duivels was onmetelijk groot. Ik heb Eden Hazard bij me in de studio gehad en dat is toch iemand die altijd vrolijk is en een nederlaag snel kan relativeren. Twee jaar geleden op het EK in Frankrijk zei hij nog: "La vie continue." Maar nu zat hij er heel verslagen bij, zo heb ik hem nog nooit gezien.

Dat was eigenlijk bij de hele groep zo. Je kon het afleiden uit het chagrijn, als ik het zo mag noemen, waarmee Thibaut Courtois reageerde na de wedstrijd. Hij noemde het Franse voetbal afbraakvoetbal.

Ze hebben allemaal een gigantische kater opgelopen gisteren, precies omdat het geloof zo groot was dat ze gesterkt uit de wedstrijden tegen Japan en Brazilië waren gekomen. Ze geloofden dat ze op de drempel van de voetbalhemel stonden. Als de deur dan op je neus dichtslaat, dan komt dat hard aan.

"Geen verkeerde aanpak van Martinez"

Ik zou niet durven zeggen dat de aanpak van Roberto Martinez tegen Frankrijk niet de juiste was. Hij kreeg terecht veel lof over zijn aanpak en de manier waarop hij Brazilië verraste, maar hij heeft zelf ook gezegd: "Je kan natuurlijk wel een tactiek uitstippelen, maar het is altijd de uitvoering die bepaalt of een tactiek slaagt of niet."

Dat was gisteren ook het geval. Hij had gekozen voor Mousa Dembélé en vooraf heeft niemand vragen gesteld over die keuze. Alleen bleek Dembélé niet op de afspraak te zijn. Hij had gewoon een slechte dag: veel balverlies, wat al niet zijn gewoonte is. Dan valt een deel van het plan al in duigen.

Anderzijds heeft het ook te maken met de kracht van de tegenstander. Frankrijk heeft het niet aantrekkelijk gedaan, maar het heeft België belet om te voetballen en de ruimtes afgesloten. Dat heeft ertoe bijgedragen dat België nooit, op een korte periode in de eerste helft na, in zijn spel is gekomen. Dan is het niet rechtvaardig om het af te schuiven op een slecht tactisch plan.

"Vergelijking met vier jaar geleden gaat niet op"

De vergelijking met de radeloosheid bij de uitschakeling tegen Argentinië vier jaar geleden gaat niet helemaal op. De Rode Duivels speelden in de kwartfinale in Brazilië gewoon een slechte wedstrijd. Het was hulpeloos, machteloos en mentaal niet sterk genoeg.

Dat vond ik gisteren niet. Al realiseer je je wel dat als je tegen dit Frankrijk op achterstand komt, dan is dat een ongelofelijk slecht idee. Dan begin je je toch af te vragen "hoe gaan we een doelpunt maken?". België heeft vanalles geprobeerd, Martinez heeft een voetballende oplossing gezocht met Mertens en Carrasco.

Maar je voelde dat de Fransen geen krimp gaven. Ze kunnen niet alleen geweldig verdedigen, als je hoge ballen gooit kunnen Varane en Umtiti die met gemak wegkoppen, maar ze kunnen er ook nog eens fantastisch uitkomen.

Ik deel de kritiek op de Franse aanpak: negatief, weinig initiatief, afwachtend, een laag blok. Maar er wordt dan wel voorbijgegaan aan het feit dat ze bij momenten fantastisch waren aan de bal. De manier waarop ze onder druk uitvoetbalden, het technische niveau was adembenemend. Bij momenten tik-tak-voetbal om een tegenaanval op te zetten.

Dat voel je als speler ook op het veld: je voelt de tijd verstrijken en je merkt dat de Fransen cynisch tijd winnen. Ze monopoliseren de bal, maken kleine foutjes, en dat frustreert wel een beetje. Maar de vergelijking met Argentinië in 2014 gaat over het hele toernooi niet op.

"Gemiste kans, maar EK 2020 zou ook niet slecht zijn"

Je hebt toch de indruk dat er iets mogelijk was tegen dit Frankrijk. Als België het eerste doelpunt maakt met die poging van Alderweireld, dan krijg je een heel andere wedstrijd. En het beetje meeval dat België heeft gehad tegen Japan en Brazilië, was er gisteren net niet. Het dubbeltje rolde de kant van de Fransen uit. Dat is bepalend in een wedstrijd waarin het verschil heel erg klein is.

Over twintig jaar zullen we nog zeggen dat dit een gemiste kans is. Er zijn twee verschillen met vorige toernooien: België heeft een geweldige indruk nagelaten. Dat is toch wat onderstreept moet worden. De Rode Duivels hebben de harten van de voetbalwereld veroverd. Het was de aantrekkelijkst voetballende ploeg van het hele toernooi.

Anderzijds hadden we de indruk dat dit elftal zo veel verder kon gaan. Dit was het moment om wereldkampioen te worden, wat altijd als onmogelijk werd geacht. Je had niet de indruk dat er nog sterkere elftallen in het toernooi zaten, ook niet Kroatië of Engeland. 2018 was het jaar waarop het had gekund.

Maar ik denk toch dat er nog minstens één kans komt op het EK, ook al zullen er wat spelers afhaken. Als België daar kan mikken op het allerhoogste, dan is dat toch ook niet slecht.

Bron: Sporza