Rode Kruis gaat stickers gratis verdelen en roept op om bijdrage te storten

29 april 2020
Door de coronacrisis zullen er dit jaar geen Rode Kruis-vrijwilligers aan het stoplicht staan of langs de deuren komen om de bekende stickers te verkopen. Het Rode Kruis heeft beslist om de stickers gratis te verdelen, en iedereen op te roepen om zelf een bijdrage te storten.

De jaarlijkse stickeractie van het Rode Kruis is al 59 jaar een traditie. Voor de lokale afdelingen is het de belangrijkste bron van inkomsten. Vorig jaar bereikte de stickerverkoop nog een record: er werden meer dan 660.000 stickers verkocht, en dat bracht zo'n 3 miljoen euro op voor de werking van lokale afdelingen.

Maar dit jaar kan de verkoop op straat en aan de deuren niet doorgaan, door de maatregelen rond het coronavirus. Daarom gaat het Rode Kruis de stickers - die toch al besteld waren- gratis verdelen over 770.000 brievenbussen in Vlaanderen, mét daarbij een oproep om de lokale afdeling te steunen. Dat kan op verschillende manieren: door een gift te doen aan de Rode Kruis-afdeling in de buurt, of door de gekregen sticker ‘berenjachtgewijs’ achter het raam hangen en zo steun en solidariteit te tonen voor de lokale vrijwilligers. Gezinnen die geen sticker ontvingen – er zijn ‘maar’ 770.000 exemplaren – kunnen de sticker online bestellen of een online gift doen op www.rodekruis.be.

Hulp in coronatijden

Het Rode Kruis wijst erop dat steun dit jaar extra welkom is. Enerzijds om een deel van de verloren inkomsten te recupereren. Maar ook om de hulp te financieren die Rode Kruis-vrijwilligers deze dagen bieden.

Ze worden ingeschakeld in woonzorgcentra waar ze zorgverleners helpen het hoofd boven water te houden door logistieke en verzorgende taken op zich te nemen. Daarnaast vervoeren ze ook zieke coronapatiënten van thuis naar het ziekenhuis. "De maatschappelijke rol van het Rode Kruis in Vlaanderen wordt tijdens een crisis als deze heel goed zichtbaar," zegt de organisatie.

De maatschappelijke rol van het Rode Kruis wordt tijdens deze crisis heel goed zichtbaar

Veiling

Op de stickers staan dit jaar de helden uit de stripreeks Suske en Wiske afgebeeld, die dit jaar hun 75e verjaardag vieren. De afbeelding wordt ter beschikking gesteld door de Standaard Uitgeverij. Die organiseert binnenkort ook nog een grote corona-proof online veiling, met een live veilingmeester in een lege zaal. Op de veiling, die plaatsvindt op 24 juni en start rond 9u, worden tekeningen geveild van een heel aantal bekende striptekenaars: Luc Morjaeu (tekenaar van de Rode Kruissticker), Charel Cambré (Suske & Wiske Junior), Steve Van Bael (Nachtwacht), Philippe Delzenne (Jommeke), Kim Duchateau, Urbanus, Hec Leemans (FC De Kampioenen) en Merho (De Kiekeboes).

Beluister het gesprek met Ine Tassignon van het Rode Kruis in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: