Rode Kruis zoekt genezen mannelijke coronapatiënten die plasma willen doneren

19 oktober 2020
© Nicolas Maeterlinck (Belga)
Rode Kruis-Vlaanderen roept genezen, mannelijke COVID-patiënten op zich te registreren als plasmadonor. Hun plasma is nodig voor twee nationale studies die onderzoeken of de antistoffen erin kunnen helpen bij de behandeling van COVID-19.

De oproep is gericht aan alle mannen die minder dan 2 maanden geleden een positieve coronatest aflegden en ondertussen weer genezen zijn. Plasma van vrouwelijke donoren past niet in de studies vanwege het risico op ongewenste immuunreacties bij de ontvanger door antistoffen die voorkomen bij vrouwen die, al dan niet bewust, zwanger waren.

“We kiezen bewust voor recent herstelde donoren zijn omdat bij hen de kans groter is dat ze voldoende hoge dosissen antistoffen in hun bloed hebben,” zegt Philippe Vandekerckhove, gedelegeerd bestuurder van Rode Kruis-Vlaanderen. “Nu er opnieuw veel mensen besmet zijn, is dit een cruciaal moment om een oproep te lanceren. Het is nu dat hun plasma de meeste antistoffen bevat en de kans het grootst is dat het gebruikt kan worden voor het onderzoek naar de genezende werking ervan.”

Nu er veel mensen besmet zijn, is dit een cruciaal moment. Het is nu dat hun plasma de meeste antistoffen bevat en de kans het grootst is dat het kan dienen voor het onderzoek naar de genezende werking.

Plasma van genezen coronapatiënten zou soelaas kunnen bieden wanneer de antistoffen het immuunsysteem van bepaalde COVID-patiënten helpen om het virus te bestrijden. Een van de twee studies wordt gecoördineerd door professor Geert Meyfroidt. "In de eerste plaats richten we ons op ernstig zieke patiënten in het ziekenhuis zodat we de druk kunnen verlagen en voorkomen dat personen op intensieve zorg belanden of overlijden."

“Onze hoop mag niet alleen gevestigd zijn op de ontwikkeling van een vaccin", zegt Vandekerckhove. "Ten eerste omdat we op dit moment nog niet weten vanaf wanneer we mensen kunnen vaccineren. En ten tweede omdat zelfs mét een vaccin voorhanden, er nog mensen ziek kunnen worden. Ook zij moeten kunnen rekenen op een doeltreffende behandeling.”

Er zijn nog zeker 400 kandidaat-donoren nodig. Kandidaten kunnen zich aanmelden via www.rodekruis.be.

Beluister het gesprek met Philippe Vandekerckhove (Rode Kruis-Vlaanderen) in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: