Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Wereld Vandaag

Rodium: het duurste edelmetaal van het moment (en daar zit het coronavirus voor iets tussen)

di 15 dec. - 3:21

Niet zilver, niet goud, maar het voor velen onbekende rodium is momenteel het duurste edelmetaal ter wereld. Dat is onder meer een gevolg van de coronacrisis, legt chief strategy officer van BNP Paribas-Fortis Philippe Gijsels uit in 'De Wereld Vandaag'.
Rodium

Ongeveer 16.100 dollar of ruim 13.200 euro: zoveel moet je vandaag op tafel leggen om 1 ounce (zowat 30 gram) rodium te kopen, meer dan het dubbele van de prijs begin 2020. Daarmee is het momenteel het duurste edelmetaal ter wereld, veel duurder dan goud, palladium en platinum.

Zoals veel evoluties dit jaar, heeft ook deze voor een deel te maken met de coronacrisis. Chief strategy officer van de bank BNP Paribas-Fortis Philippe Gijsels doet het verhaal in 'De Wereld Vandaag'.

"Rodium wordt vooral gebruikt om uitlaatgassen van wagens te verminderen, samen met de zustermetalen platinum en palladium", zegt hij. "Het is ook een onderdeel van paneldiplays en van glasproducten, maar de automobielsector is de grootste afnemer."

"Je hebt er niet zoveel van nodig, maar op jaarbasis is slechts 22.500 kilogram beschikbaar. Dat is een kleine markt en momenteel wordt nóg minder geproduceerd en gerecycleerd terwijl de consumptie stijgt, dat drijft de prijs omhoog."

Zuid-Afrika

"85 procent van het rodium komt uit mijnen in Zuid-Afrika. Het is een vreemd metaal want geen enkele mijn mijnt enkel rodium. Het is meestal een bijproduct van platinum en palladium. De mijnen in Zuid-Afrika zijn relatief oud en diep en vergen veel mankracht. Door de coronacrisis hebben ze productieproblemen. Als in zo'n kleine markt het aanbod ook maar een klein beetje wegvalt, heeft dat meteen een impact op de prijs."

"Al voor de coronacrisis was de schaarste van rodium een structureel probleem, toen al zaten we op het randje. De vraag neemt toe en het aanbod stijgt slechts langzaam. Er worden ook weinig nieuwe reserves gevonden."

"Er zijn een aantal procedés in een poging vervangproducten te vinden, maar dat is niet zo eenvoudig en in de beleggingswereld wekt dit relatief weinig interesse op. Je kan wel in mijnen investeren, maar omdat rodium een bijproduct is, koop je eigenlijk altijd iets anders. Het tekort aan rodium zal dus wellicht nog een hele poos duren."

Beluister het gesprek met Philippe Gijsels in 'De Wereld Vandaag':

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet