Roger Housen: "De militairen die ons moeten beschermen, zullen mannen van 55 jaar of ouder zijn"

15 februari 2017
Het strategisch toekomstplan van minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) is onhaalbaar. Dat zegt Roger Housen van de militaire vakbond ACMP. De regering wil miljarden investeren in nieuw materiaal maar er is niet genoeg personeel om dat te bedienen, zegt hij.

De regering wil de komende jaren negen miljard euro investeren in nieuwe fregatten en gevechtsvliegtuigen. Roger Housen juicht die investeringen toe, maar twijfelt of ze effectief zullen plaatsvinden. “De investeringen zijn meer dan nodig. We moeten bricoleren om alles in staat te houden.”

Na 25 jaar onvoldoende investeringen hangt het materiaal met spuug en paktouw nog aan elkaar

Militairen moeten door de pensioenvorming langer werken. Logisch, vindt Housen, maar volgens hem hangt daar een groot kostenplaatje aan vast. De grootste impact zal op het personeel zijn, in het bijzonder de werving van jonge militairen. "Er zullen te weinig jonge militairen zijn om dat nieuw, hoogtechnologisch materiaal te bedienen."

Kunt u zich voorstellen dat de militairen die ons in de toekomst zullen beschermen mannen van 55 tot 60 jaar zullen zijn?

Daarom wilt Housen dat de regering de pensioenhervorming voor militairen herziet. "Zodanig dat militairen in de toekomst de veiligheid kunnen aanbieden waar de burger recht op heeft."