Roísín Murphy kiest de platen in 'Wonderland'!

5 oktober 2020
'Give me something more!' roept Roísín op een van haar nieuwe nummers. Een betere samenvatting van hoe zij in het leven staat, kunnen we jou niet geven. Wat we jou ook kunnen geven? Een heerlijke playlist. Want Murphy koos de platen in 'Wonderland'.

Op haar 15de vertrok Roísín Murphy uit het ouderlijk huis in Ierland en ging ze naar Manchester, om er te feesten. Ze ontmoette in een zweterige kelder in Sheffield Mark Brydon, waarmee ze Moloko zou vormen. Ondertussen is ze 47, heeft ze twee jonge kinderen en een Italiaanse lover.

"Ik ben gelukkiger dan ooit", vertelt ze aan Korneel De Clercq in 'Wonderland'. Ook al werd haar plaat 'Roísín Machine' meermaals uitgesteld ('too technical' vertelt ze daarover) en ook al was er de lockdown. Het gaf haar de kans om veel studiowerk te doen, en ze speelde ook veel live via het internet.

"Ik voelde me zoals Igyy Pop"

Vier nachten voor de lockdown speelde ze nog een concert in Londen. Toen er nog intens contact met het publiek mocht zijn - "I was touching them all" - en toen handen schudden nog net iets minder argwanend bekeken werd dan vandaag. De handschoenen gingen uit, en het publiek aanraken was geen doodzonde: "Ik rolde in elke ziektekiem die je je maar kan inbeelden."

Als ze nu op die periode terugkijkt, lijkt het wel alsof het haar laatste concert ooit was. Murphy ging helemaal op in de muziek - inclusief stevig headbangen - en moest na het concert zelfs even bekomen. "Ik voelde me zoals Iggy Pop." Meteen erna stond er een interview gepland. "Ik moest het al liggend doen" blikt ze terug.

Soulwax

Murphy is tijdens het gesprek met Korneel een en al spontaniteit en energie. Hoeveel gestructureerde 'machine' zit er dan eigenlijk in die 'Roísín Machine'? Je kan die 'machine' uit de titel van het album op verschillende manieren interpreteren, geeft ze aan. "An ideas machine, a concept machine, the vision machine,..." Ze houdt de touwtjes graag in handen, op verschillende vlakken ("creating and directing", zegt ze). Al is ze allerminst vies van samenwerkingen met andere muzikanten. Zo maakte Soulwax bijvoorbeeld een remix van 'Something More'. 

(lees verder onder de remix van Soulwax)

Dat sommige mensen wel eens zeggen dat er in dance music weinig soul zit, begrijpt Murphy trouwens helemaal niet. "Nee, het is net heel emotionele muziek! Er zitten zoveel geweldige songs tussen, met fantastische arrangementen." 

Roísín Murphy kiest de platen

Voor haar laatste plaat haalde Roísín Murphy inspiratie uit de discoperiode, maar even goed uit haar clubby jeugd in Manchester. Die combinatie zie je ook weerspiegeld in de platen die ze voor onze 'The Rabbithole' uitkoos:

Beluister het gesprek met Roísín Murphy over haar album 'Roísín Machine'

Beluister het gesprek met Roísín Murphy over de platen die ze koos voor 'Wonderland'

Een uur lang doken we onder in de muzikale wereld van Roísín Murphy. Waarom koos ze wat ze koos? Dat hoor je hier:

Lees ook:

Lijst van artikels