Roken mag weer in Oostenrijk

18 december 2017
De gloednieuwe regering in Oostenrijk schaft het rookverbod in cafés en restaurants af. Een rookverbod dat nog niet eens van kracht was.

Vandaag legt Sebastian Kurz, de nieuwe bondskanselier, de eed af in Oostenrijk. Hij is een christendemocratische politicus die de coalitie met de FPÖ, de rechts-populistische partij, leidt. De eerste maatregel van zijn nieuwe regering is toch wel opvallend: weg met het rookverbod!

“Het heeft iedereen verbaasd” zegt historicus en journalist Philipp Blom, die in Wenen woont en werkt. “Maar dit is een geste tegen een liberale elite die iedereen altijd wil vertellen wat ze moeten doen. Het is een geste van emancipatie.”

Het rookverbod geldt in ongeveer alle landen van Europa. Waarom gaat Oostenrijk tegen een internationale trend in? "Ook dit is een geste van: wij zijn nog souverein en wij kunnen onze eigen beslissingen maken" zegt Blom "Wij moeten ons niet door die akelige mensen daarboven laten vertellen hoe wij ons leven moeten leiden.”

Rookkamers

Hangen de prachtige koffiehuizen in Wenen dan vol rook? Dat blijkt een misverstand te zijn. “De regeling nu is dat ieder restaurant van een bepaald aantal vierkante meters een rookkamer moet hebben. En als je een klein pandje bent, mag je jezelf declareren als een rokerspand of als niet-rokerspand.” Het geeft mensen meer vrijheid:

Wie dat wil kan in de rook dineren, en in de dikke wolken zitten.

In ieder geval maken heel wat Oostenrijkers zich zorgen over de toekomst van het land, met die nieuwe regering. "We weten niet of Oostenrijk een normaal Westers democratisch land blijft of wil blijven" besluit Blom.

Beluister het integrale interview:

Lees ook:

Radio 1 Select