Ronny Swiggers werd vijfde op het WK quizzen

5 juni 2018
Afgelopen weekend eindigden drie Belgen bij de beste tien quizzers ter wereld. De beste Belg was Ronny Swiggers (56) uit Oostende. In ‘Nieuwe Feiten’ blikte hij terug op zijn prestatie.

Wie bij een WK quizzen denkt aan een groots opgezette entertainmentshow heeft het mis. “Het wereldkampioenschap is een soort van groot staatsexamen. Het gaat niet in één lokaal door, maar op verschillende locaties in 50 landen. In België was dat in Liedekerke, waar een honderdtal quizzers naartoe kwamen. Zij kregen daar 240 schriftelijke vragen om op te lossen.”

Swiggers werd uiteindelijk vijfde op 2.600 deelnemers, maar prijzengeld kreeg hij niet. “Wij spelen gewoon voor het plezier”, zegt Swiggers. “Dat is zoals bij elke hobby. Ik vind het nu eenmaal leuk om zaken te weten die andere mensen niet weten.”

Quiztraining

Swiggers spreekt dan ook niet graag over blokken, liever over trainen. “Jong blijven door te herhalen”, noemt hij het zelf. Een tien jaar geleden begon hij met zijn quiztraining. In kranten, boeken, online, op straat; overal vindt hij wel interessante informatie, die hij vervolgens opschrijft om nooit meer te vergeten. “Ik merk thuis dat mijn vrouw en ik de krant totaal anders lezen. Zij haalt daar helemaal andere zaken uit.”

Beluister hieronder het volledige interview met Ronny Swiggers in ‘Nieuwe Feiten’: