Rookverbod onder 18 jaar, een goed idee?

18 januari 2016
Regeringspartijen CD&V en N-VA willen de leeftijd waarop je tabaksproducten mag kopen verhogen van 16 naar 18 jaar. Uit onderzoek blijkt dat opnieuw meer jongeren beginnen te roken, 10% van hen steekt regelmatig een sigaret op.

CD&V wil ook de prijs van gewone sigaretten verhogen en die van roltabak zelfs verdubbelen. In heel wat buurlanden is het al verboden om aan jongeren onder de 18 jaar tabaksproducten te verkopen.

Toch vindt Luk Joossens van Stichting tegen Kanker de leeftijd optrekken geen goed idee. Dat zei hij in De Wereld Vandaag: "Enkel de leeftijd optrekken is geen goede maatregel. Het werkt niet omdat er heel veel verkoopplaatsen zijn en er is geen controle. Of men stuurt de grote broer om sigaretten. Als deze maatregel gecombineerd wordt met andere initiatieven, dan is het wel een goed idee."

Enkel de leeftijdsgrens op tabak verhogen is geen goed idee. Er zijn begeleidende maatregelen nodig.

Dat zegt ook Frieda Matthijs, psychiater en ondervoorzitter van de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugsproblemen (VAD): "Een prijsstijging alleen is niet voldoende, sensibiliseren alleen ook niet. De attitude in de peergroep van de jongeren moet veranderen".

Toch is het volgens Frieda Matthijs wel nuttig om de leeftijdsgrens op te trekken: "Toen de leeftijdsgrens voor de aankoop van alchohol op 16 jaar werd gezet, zagen we dat er veel minder 12- en 13-jarigen alcohol dronken. Opvoeders en ouders laten zich toch leiden door die grenzen".

De hersenen van jongeren zijn maar volgroeid op 25 jaar. Eigenlijk zou de leeftijdsgrens voor de aankoop van tabak dus niet verhoogd moeten worden naar 18, maar naar 25 jaar.

Is een verhoging van 16 naar 18 jaar voldoende? Frieda Matthijs: "Hersenen van jongeren zijn maar volgroeid op 25 jaar, dus eigenlijk zou de verhoging van de leeftijd naar 25 nuttiger en logischer zijn. Maar dat is beleidsmatig niet haalbaar".

Het forum is afgesloten. Wil je nog reageren? Mail dan naar hautekiet@radio1.be.

Foto © Marius Mellebye

Radio 1 Select