Rotweer! Worden we daar depressief van?

1 juli 2016
Gezondheid, De Ochtend
Juni breekt op het gebied van nattigheid alle records. Nooit is er zoveel regen gevallen als afgelopen maand. En zelfs met de vakantie in zicht, zit er niet meteen beterschap in. Komend weekend wordt het bv. ook nog frisser. Het sombere zomerweer werkt op het gemoed van veel mensen.

Volgens dokter Toine Schoutens van de Nederlandse stichting Licht en Gezondheid heeft die vooral te maken met onze verwachtingen die niet worden ingelost. De zomer wordt geassocieerd met goed weer, buiten komen en genieten op terrasjes. Dan voel je je somber als dat niet het geval is.

Planten hebben licht nodig voor fotosynthese, mensen hebben het nodig voor vitamine D die zorgt voor de opbouw van de botten. Daarnaast zorgt een tekort aan licht ook voor de verstoring van het slaap- en waakritme. Slaap is heel belangrijk voor een goed humeur, dus een tekort aan licht gaat je humeur bederven. Een kwartiertje zonlicht kan voldoende zijn om je vitamine D aan te maken!

Vang elk zonnestraaltje dat er is op!

Het weer zal de komende dagen niet verbeteren, dus we moeten ons wapenen tegen de zomerblues. Profiteer van elk streepje zonlicht dat door de wolken priemt. Als dat nog niet helpt, dan kan je lichttherapie overwegen. Een zonnelamp heeft hetzelfde effect als de zon en geeft een signaal aan onze biologische klok, die zegt dat je wakker en actief kan zijn.