Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

"Rousseau wil kiezers terughalen van bij het Vlaams Belang en in een regering geraken met N-VA"

di 26 apr. - 4:42

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau heeft met een interview in Humo - onder de titel "Als ik door Molenbeek rijd, voel ik me niet in België" - een ware polemiek veroorzaakt in Molenbeek, in Brussel, maar ook in de Wetstraat. Loopt hij daarmee Vlaams Belang achterna of heeft hij andere bedoelingen? Wetstraatjournalisten Bart Verhulst en Johny Vansevenant gaan ervan uit dat de uitspraken van de Vooruit-voorzitter er niet zomaar komen.
Vansevenant

Waarom doet een partijvoorzitter van de Vlaamse socialisten een controversiële uitspraak over Molenbeek die door sommigen als xenofoob wordt bestempeld? De reacties waren vanmorgen niet mals: "zeer misplaatste opmerking", "onaanvaardbaar, stigmatiserend en xenofoob" of "walging en woede". Heeft de voorzitter van Vooruit er baat bij om zich de woede van progressief Brussel op de hals te halen?

Wat zegt Rousseau precies in dat interview?

Belangrijk: het gaat hier over de titel van het interview in Humo, en zoals zo vaak lees je in het interview zelf dat het toch wel genuanceerder is. "In het laatste deel van het interview krijgt Rousseau vragen over migratie", legt Johny Vansevenant uit in 'De Wereld Vandaag'.

"De interviewer verwijst naar de Franse verkiezingen en zegt dat drie kwart van de Fransen zegt het gevoel te hebben dat ze niet in hun eigen land wonen. Rousseau antwoordt daarop: 'Als ik door Molenbeek rijd, voel ik me ook niet België'. Dat zinnetje wordt meteen de kop van het artikel. Hij heeft het wel niet over huidskleur, maar zegt dat de meesten hier geboren zijn en het belangrijkste is dat ze onze taal leren en werken."
Het gaat hier dus over het belang van de taal te spreken, weze het nu Nederlands of Frans. "Het past in het verhaal van gelijke kansen van de socialisten, en gelijke kansen krijg je maar als je de taal kent", duidt Bart Verhulst in VRT NWS Live.

Waarom die "harde" houding tegenover migranten?

"Als het gaat over de koers tegenover migratie, vreemdelingen, asiel, enz... wil Conner Rousseau al een tijdje een andere koers dan sommige van zijn voorgangers", zegt Bart Verhulst. "Dat heet dan een meer flinkse koers: nog altijd links maar een stukje rechtser, wat minder pamperend, maar wat meer het verhaal van rechten en plichten."

Overigens ligt dat in de lijn van wat zijn voorganger John Crombez enkele jaren geleden al deed, toen hij tijdens de migratiecrisis pleitte voor pushbacks. Ook dat viel niet bij iedereen in de rode gelederen in goede aarde.

"Hij heeft al dikwijls gezegd dat hij kiezers wil terughalen van Vlaams Belang" zegt Johny Vansevenant. "Vergeet niet dat Vlaams Belang veel kiezers uit de arbeidersklasse bij de socialisten heeft weggehaald. Vlaams Belang mikt zoals Marine Le Pen op koopkracht, met voorstellen voor een lagere btw op energie bijvoorbeeld, en zit daarmee economisch geregeld dicht bij Vooruit. Samen met wrevel rond migratie is dit een aantrekkelijke cocktail voor die voormalige socialistische kiezers."

Zijn er nog andere strategische bedoelingen?

"Ik denk dat Conner Rousseau twee belangrijke doelen heeft voor zichzelf en voor de partij", zegt Bart Verhulst. "Naast kiezers terughalen bij Vlaams Belang is dat de volgende keer niet alleen in de federale, maar ook in de Vlaamse regering raken." Zo gaf Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) vanmorgen op Facebook aan dat ze het "zelden meer eens" is geweest met een voorzitter van de socialisten.

"Het is geen geheim in de Wetstraat dat er tijdens de federale formatie een goede band was tussen Bart De Wever (N-VA) en Conner Rousseau (Vooruit)", weet Verhulst. "In 2024 hebben ze elkaar nodig. Bart De Wever heeft Vooruit nodig om op federaal vlak een deal met de PS te maken en Conner Rousseau heeft Bart De Wever nodig om in de Vlaamse regering te raken."

Is die volgende Vlaamse regering dan al beklonken?

"Streng zijn op Nederlands leren, integratie en werken is uitstekend compromismateriaal om een politiek akkoord af te sluiten tussen Vooruit en N-VA in de Vlaamse regering", denkt Johny Vansevenant. "Ik hoor nu al dat er een alliantie in de maak is tussen N-VA en Vooruit. Rousseau schiet uitstekend op met Bart De Wever en Zuhal Demir. Er is ook al de coalitie in Antwerpen."

"De kiezer heeft natuurlijk altijd het laatste woord", nuanceert Bart Verhulst.

En Vooruit zal ook niet plat op de buik gaan om in die Vlaamse regering te raken. De Vlaamse socialisten zijn bijvoorbeeld vóór taalcursussen, maar op voorwaarde dat die goedkoper of zelfs gratis worden. De kinderopvang moet voor hen ook beter en goedkoper. "Er zal geld op tafel moeten komen", denkt Johny Vansevenant. "Je hoort zelfs dat Rousseau met zijn uitspraken in Humo nu al de departementen Welzijn en Onderwijs claimt."

Riskeert Rousseau geen gedoe in eigen partij?

"Ik denk dat Conner Rousseau daar een beetje de bluts met de buil neemt", zegt Bart Verhulst. "Hij neemt een risico door iets te zeggen waardoor hij tegen de schenen van zijn eigen partijgenoten schopt, maar beschouwt dat als de prijs die hij wil of kan betalen voor een groter doel"

"De vraag is natuurlijk hoe ver hij daarin kan gaan en of het op een bepaald moment niet eens te ver zal zijn."

Beluister het gesprek met  Johny Vansevenant in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Luister ook

 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet