Rouw versus depressie

4 maart 2015
Wanneer oudere mensen hun partner verliezen en vereenzamen, gaat men er vaak vanuit dat ze met een depressie kampen. Toch is het in heel wat gevallen gewoon een rouwproces dat ze doormaken.

“Het is dus niet omdat een bejaarde enkele symptomen van een depressie heeft dat hij er ook aan lijdt, en zo moet behandeld worden” zegt onderzoeker Eiko Fried van de KULeuven vandaag in De Standaard.

Met andere woorden: men moet niet meteen naar antidepressiva grijpen in een rouwproces.

Hautekiet gaat er dieper op in met gerontologe Marie-Christine Adriaensen: "Depressie is een ziekte, rouw niet. Een rouwproces bij oudere mensen duurt gemiddeld 2 à 3 jaar. In het derde jaar komt er evenwicht"

Ook klinisch psycholoog Ann Onkelinx reageert: "Onze maatschappij verlangt dat we zo snel mogelijk herstellen. Maar iemand die rouwt is als 'een schildpad in een tijd van sprintende hazen', zei een collega ooit. Oudere mensen hebben bovendien last van fysieke beperkingen, dat maakt het soms nog moeilijker"

REAGEER

Hoe gingen jouw ouders of grootouders om met het verlies van hun partner? Of hoe ging je er zelf mee om?

Maakten dokters en je omgeving voldoende onderscheid tussen een rouwproces en een depressie? Werd er al snel naar antidepressiva gegrepen?

 

foto © Borya (via Flickr.com)

 

@hautekiet #rouw is normaal en moet niet behandeld worden. Ook niet als het niet snel genoeg gaat voor de omgeving. #depressie vaak wel.

— Nico De fauw (@nicodefauw) March 4, 2015