The Royal Wedding komt angstwekkend dichtbij

18 april 2011

Die Royal Wedding Souvenir boîte de capotes konden we natuurlijk niet laten passeren, maar de jongste weken hebben we ons ingehouden. Want we hadden zowat elke dag naar Engeland kunnen bellen voor belangwekkend nieuws over dat fameuze huwelijk.

Toen Kate Middelton op een snoepje verschenen was bijvoorbeeld, of bij de publicatie van het speciale gebed dat gelovigen kunnen uitspreken om het bruidspaar kracht te geven om elkaar een leven lang trouw te blijven. Voor dat geinige boekje met patronen waarmee je de royal wedding zelf kan nabreien (zie plaatje) of voor die 'scheidingszegel' van de Nieuw-Zeelandse posterijen. Alsook ter gelegenheid van de release van de Royal wedding sickbag of de Royal Wedding Pizza. Maar we zijn terughoudend geweest.

Herinnert u zich dat koning Boudewijn in 1991 de salische wet liet afschaffen, waardoor mannen en vrouwen in België gelijke rechten kregen in de troonopvolging? En dat prins Laurent daarmee naar een veilig geacht plek in de lijst der troonopvolgers zakte?

In Groot-Brittannië - toch het mekka van koninklijke traditie - is iets gelijkaardigs aan de gang. De regering Cameron wil bij hoogdringendheid de wet over de troonopvolging wijzigen, voor het geval Kate en William binnen negen maanden een prinsesje zouden krijgen. Onder de huidige wetgeving kan dat meisje namelijk nooit koningin worden.

Mochten wij niet zo terughoudend zijn, wij zouden vragen of het soms van moetens is.


Lees en beluister ook

Radio 1 Select