Royaltywatcher Brigitte Balfoort wil meer empathie voor prins Laurent

4 november 2015
Brigitte Balfoort is journaliste en royaltywatcher en werkt voor het programma 'Royalty' op VTM. Binnenkort verschijnt haar nieuwste boek 'De etiquettebijbel'. Als royaltywatcher volgt ze het koningshuis dan ook op de voet. In De Bende wil ze meer empathie voor prins Laurent.

"Als royaltywatcher was ik zeker niet de beste vriendin van prins Laurent", zegt Brigitte Balfoort. Toch pleit ze voor empathie. Want volgens haar beseffen we niet altijd hoe hard het is om prins te zijn. Want prins ben je àltijd: 

Waar hij ook gaat, wordt hij bekeken als prins. Om altijd zo in the picture te staan, moet je sterk in je schoenen staan. Hij heeft er ook nooit voor gekozen, hij heeft gewoon de pech gehad dat zijn wieg in Laken stond.

 

Balfoort zou alleszins nooit willen ruilen met de prins: "Die mensen leven echt in een gouden kooi. Ze hebben niets van vrijheid. Ze kunnen ook op niemand echt vertrouwen. Verschrikkelijk, om op die manier te leven."

Volgens een goede vriend van prins Laurent wilde hij altijd een gewone man zijn, met een gewone job: "Het is zijn grootste verdriet dat hij als prins is geboren."

 

Brigitte Balfoort pleit daarom ook voor een andere benadering van het koningshuis. Vermits ook de volgende prinsen en prinsessen een gewone job zullen moeten uitoefenen, als ze geen dotatie meer ontvangen:

Als wij willen dat die kinderen straks evenwichtige volwassenen zijn, moeten zij op een gewone manier volwassen worden. Ze moeten fouten kunnen maken in hun puberteit. Enkel op die manier zullen ze leren.

 

En heel belangrijk daarbij is dat wij allemaal dan de plicht hebben om die fouten niét te zien, besluit Balfoort.

Radio 1 Select