Rubens in Antwerpen geboren?

20 december 2011

Wij vinden het doorgaans niet aangenaam als zekerheden onderuit worden gehaald. Zeker als het zaken betreft die we nog op de lagere school geleerd hebben. Maar! Als we in De Morgen lezen: "De Vlaamse barokschilder Pieter Paul Rubens zou in 1576 in Antwerpen zijn geboren en niet in 1577 in het Duitse Siegen."

 

Uit archiefonderzoek door historicus Hans Rombaut blijkt dat Rubens nooit het zogeheten poorterschap van Antwerpen heeft hoeven aanvragen. Dat kan als bewijs dienen dat de man al een Antwerpenaar was. Het poorterschap was destijds nodig om meester te worden in een gilde.

 

Bovendien zou er bewijs zijn dat z'n moeder Maria Pypelinckx tussen april en juni 1577 op reis was. En het is weinig aannemelijk dat een hoogzwangere vrouw in die tijd een dergelijke reis zou maken, zegt Rombaut. En de Wikipedia spreekt hem niet tegen: "Deze bronnen gaan in tegen het vermoeden dat Peter Paul Rubens zou geboren zijn op 28 juni 1577 in Siegen zoals algemeen aangenomen."

 

Enfin, voor de Antwerpse fractie van de redactie cheerio-zingend de polonaise aanheft, toch even horen hoe hard die gegevens uit dat archiefonderzoek wel zijn. Kunnen we meteen vragen hoe dat nu weer zat tussen vader Jan Rubens en Anna van Saksen.

 

 

 

Lees en beluister ook