Rudi Vranckx: "De beroemdste Belgische jihadi is een vrouw"

15 december 2015
Het is de jongste tijd meer en meer in het nieuws, vrouwen en meisjes die naar Syrië trekken om IS te gaan versterken. Volgens Rudi Vranckx is de beroemdste Belgische jihadi zelfs een vrouw.

De oermoeder van alle jihadi-meisjes, Malika El Aroud, ook wel de zwarte weduwe genoemd, is de beroemdste van alle Belgische jihadi's. En de eerste vrouwelijke terrorist in Irak was een Belg. Muriel Degauque liet zich daar ontploffen. 

De meeste IS-strijders zijn wel mannen. Maar er is een nieuw, verontrustend verschijnsel met betrekking tot jihadi-meisjes.

In de huidige context wil IS niet dat meisjes naar Syrië vertrekken om er te vechten. Ze zijn eerder op zoek naar jihadbruiden. IS-strijders hebben behoefte aan een vrouw, om voor hen te koken en kinderen te baren. En als een strijder sterft, wordt de vrouw gewoon aan de volgende uitgehuwelijkt. 

De jihadi-vrouwen ronselen ook nieuwe meisjes, via internet of hun magazine, Dabiq. Ze roepen andere vrouwen via sociale media op om naar Syrië te komen. En dat blijkt te werken. Volgens de laatste cijfers zijn 1 op 5 jongeren die vertrekken meisjes.

Herbeluister de vraag van Luc Haekens aan Rudi Vranckx in De Bende van Annemie:

Foto © Youtube

Radio 1 Select