Rugbyploeg Wales in de diepvries

20 september 2011

Het is u misschien ontgaan, maar momenteel wordt in Nieuw-Zeeland het WK rugby gehouden.

U kent vast de doodoener 'Rugby is a sports for beasts played by gentlemen'. Een paar van die gentlemen hebben hun ongenoegen geuit over het beestige speelschema op het WK. Eliota Sapolu uit Samoa beschuldigde de Internationale Rugbybond op twitter van ‘uitbuiting en slavernij'. Zijn ploeg verloor zondag met 17 - 10 van Wales. Het was het tweede duel van Samoa in 4 dagen, terwijl Wales een week rust had genoten.

De Welshmen zien dat anders. Volgens 'second row' Luke Charteris zijn twee spartaanse trainingskampen de sleutel tot de overwinning. De kampen vonden plaats in de Olympic Health Centre in Spala in Polen. De spelers werden er onder meer onderworpen aan drie of vier ' lung-bursting' sessies per dag op de baan en in de gym. Daarnaast werden ze blootgesteld aan temperaturen van -140 graden Celsius in een cryotherapie-kamer. Een ijssauna, quoi.

We hebben nog geen Welshe rugyspelers zonder neus of vingertoppen gezien, maar dat moet toch geen deugd hebben gedaan. "It didn't help me to see one of the senior boys freaking out and banging to get out on his first attempt", vertelde de De Welshe kapitein.

Wij kenden cryotherapie alleen als behandeling tegen wratten. Met vloeibare stikstof is dat. Een lokale behandeling die serieus pijn doet, zelfs bij vrouwen.

Enfin, toch nog even aanstippen dat we ons de prestatie herinneren van de Samoaan Sogelau Tuvalu op het WK atletiek in Daegu. 15,66 seconden op de 100 m. Dat is anderhalve seconde trager dan de langzaamste vrouw die ooit aan de 100m op een WK meedeed.

Bovendien lijdt in Samoa 60 - 75% van de bevolking aan overgewicht.

Lees en beluister ook

Radio 1 Select