Ruim 100.000 inschrijvingen minder in volwassenenonderwijs door coronacrisis

9 november 2020
© Ivan Aleksic (Unsplash)
De coronacrisis heeft een grote impact op het volwassenonderwijs. De daling is het grootst bij de Centra voor Basiseducatie (-39 procent), waar laaggeschoolden hun basisvaardigheden kunnen versterken op vlak van taal, rekenen, ICT of maatschappelijke oriëntatie.

"Er zijn in het volwassenonderwijs liefst 106.669 minder inschrijvingen dan vorig jaar. In september 2020 zijn er bij de Centra voor Basiseducatie (CBE) 39 procent minder inschrijvingen geregistreerd dan op hetzelfde moment vorig jaar. Dit is een achteruitgang van 34.617 inschrijvingen. Joke Drijkoningen, afgevaardigd bestuurder van de Federatie Centra voor Basiseducatie, maakt zich zorgen: "We hebben moeten inzetten op het afwerken van de cursussen voor de zomer. We kunnen veel moeilijker mensen motiveren door corona" zegt ze in 'De Ochtend'.

Bij de Centra voor Volwassenenonderwijs (CVO's) gaat het om 72.052 minder inschrijvingen dan op 20 september van vorig jaar. Dit is een achteruitgang van 12,1 procent", stelt parlementslid Brecht Warnez (CD&V) die de cijfers bij onderwijsminister Ben Weyts opvroeg. "Bovendien houden deze cijfers nog geen rekening met cursisten die zich de voorbije weken uitschreven."

CD&V vraagt extra maatregelen

Voor vele cursisten is afstandsonderwijs onmogelijk omdat de cursisten digitaal niet vaardig zijn, thuis geen geschikte apparatuur hebben of omdat het om praktijklessen gaat. Het risico op afhaken was dus zeer groot.

CD&V roept minister Ben Weyts (N-VA) op om extra relancemaatregelen te voorzien voor het volwassenenonderwijs. "De omkadering en financiering van volgend schooljaar wordt gebaseerd op de inschrijvingen dit jaar. Door de coronacrisis dreigt die nu fors te dalen terwijl net een injectie nodig is", aldus Loes Vandromme (CD&V).

Beluister het gesprek met Joke Drijkoningen via Radio 1 Select (Je hoort er de meest recente fragmenten van Radio 1)

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: