Ruim 500 kankerpatiënten lieten kinderwens invriezen

17 oktober 2019
Afgelopen jaar hebben 524 kankerpatiënten hun zaad- of eicellen laten invriezen voor ze aan de kankerbehandeling zijn begonnen. Dat blijkt uit cijfers van het Riziv. Behandelingen zoals chemotherapie kunnen de vruchtbaarheid aantasten. Sinds twee jaar wordt dat zogenoemde "oncofreezing" terugbetaald.

Kanker en vooral de behandeling ervan kan de vruchtbaarheid ernstig aantasten. Sinds 2017 wordt "oncofreezing" terugbetaald. Dat is een techniek waarbij voor de behandeling begint eicellen, zaadcellen, testikelweefsel of eierstokweefsel wordt ingevroren. Zo is na genezing de eventuele kinderwens niet uitgesloten.

Patiënten moeten zich 100 procent kunnen focussen op hun genezing
Maggie De Block (Open VLD)

"Een kankerdiagnose is ongelofelijk zwaar om te dragen. Als je daarbij ook je kinderwens in rook ziet opgaan, word je dubbel getroffen", zegt minister Maggie De Block (Open VLD) in een persbericht. "Met de terugbetaling van oncofreezing willen we die zorg wegnemen. Patiënten moeten zich 100 procent kunnen focussen op hun genezing."

Vooral vrouwen maken gebruik van de techniek. Van de 524 patiënten waren er 73 jonger dan 16 jaar. Zonder de terugbetaling zou het proces duur zijn voor de patiënten met prijzen tussen de 1.300 en de 3.400 euro.

Beluister het gesprek met minister Maggie De Block in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: