"Ruim die boel op!"

24 februari 2017
Johan Remory vond de Stop 30 een mooi initiatief van Radio 1 maar hij vroeg zich vooral af: waarom is er is geen actieweek rond zwerfvuil?
Juist een week geleden was – laat het me zo noemen – de finaledag rond het fileleed in Vlaanderen. Aangezien ik zelf ook deel uitmaak van de meest frustrerende file in Vlaanderen, heb ik veel tijd om rond mij te kijken. Wat ik rondom mij zie, frustreert mij evenzeer: zwerfvuil.
Op de Brusselse ring zie ik groene borden staan met daarop: kijk hier werken we aan een ecologische berm. Wat ik vooral zie, heeft niets met ecologie te maken: blikken, plastiek flessen, plastiek zakken, noem maar op.Waarom rond dit onderwerp niet eens een actieweek van maken?
Wat zijn de oplossingen om een halt toe te roepen aan zwerfvuil?
Een tweetal weken geleden kondigt minister van leefmilieu Joke Schauvliege in het nieuws op Eén aan dat er uiteindelijk werk zal gemaakt worden van statiegeld op blikken en plastiek flessen. Dit is een dossier dat al jaren aansleept.
Statiegeld lijkt mij een effectieve oplossing om van het zwerfvuil - althans gedeeltelijk - af te raken. In onze buurlanden Nederland en Duitsland doen ze het al jaren. Waarom kan het in België niet?
Ik hoop dat er deze keer werk van gemaakt wordt. 
Ik vraag me af of camera’s die binnenkort “en masse” geplaatst worden voor snelheidscontroles ook niet kunnen ingezet worden voor het betrappen van sluikstorters. Mensen die betrapt worden, moeten zwaar gestraft worden:hoge geldboetes of werkstraffen: laat hen de boel maar opkuisen! 
En ten slotte lijkt een mentaliteitsverandering zich op te dringen.
Hoe komt het dat andere landen zoals Zwitserland en de Scandinavische landen geen vuiltje op de grond ligt? Ligt dit aan de opvoeding, mentaliteit?
Het begint eigenlijk al op school waar er veel meer aandacht zou moeten komen voor deze problematiek. Het kan toch niet dat de speelplaats op school ook vol ligt met blikken en papiertjes?
Als iedereen zich een beetje inzet en zijn eigen vuil opruimt, zou de wereld er al heel anders uit zien. Wie leeft er tenslotte niet graag in een propere en mooie wereld?

Lijst van artikels

Radio 1 Select