Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Zijn er meer stormen dan vroeger?

do 11 mrt. - 9:50

Jorge, Alex en Francis. Nee, dit is niet de top 3 populairste jongensnamen van 2020. Dit zijn 3 stormen die dat jaar over ons land trokken. Jawel... wat we vroeger nog een stevig windje noemden, heet nu een storm. En net als orkanen, cyclonen en tyfoons krijgen stormen ook namen. En sinds die namen valt het pas op hoeveel stormen er zijn. Maar zijn het er méér dan vroeger? Professor meteorologie Steven Caluwaerts van de Universiteit Gent haalt zijn wereldbol en weerkaart erbij.
Storm

Eerst en vooral moeten we even stilstaan bij de definitie van een storm. Volgens wetenschappers spreken we van een storm als er tien minuten lang een windsnelheid wordt gemeten van gemiddeld 75 kilometer per uur, wat overeenkomt met 9 beaufort. Soms spreken we dus onterecht van een storm.

Toch lijkt het alsof er de laatste jaren méér stormen zijn dan vroeger. "Dat komt doordat er nu afspraken zijn tussen de Europese weersinstituten om de stormen een naam te geven. Een storm krijgt dan een naam die door andere landen wordt overgenomen. Ons KMI kan zo veel makkelijker communiceren over stormen. Maar het is niet omdat de stormen nu een naam hebben, dat ze nu erger zijn of meer voorkomen."

Bovendien is het ook niet zo dat de klimaatopwarming meer stormen met zich mee zal brengen. De klimaatopwarming heeft namelijk meerdere fysische gevolgen. Het ene gevolg zal -in theorie- tot méér stormen leiden, het andere tot minder.  Maar het netto-effect of het resultaat van al deze veranderingen is niet duidelijk, stelt professor Steven Caluwaerts. "Het zou best kunnen dat de tegenstrijdige effecten elkaar min of meer gaan opheffen, zodat we in de toekomst niet te veel veranderingen moeten verwachten: niet méér stormen en ook niet minder."

Bekijk de volledige uitleg van professor Steven Caluwaerts in onderstaande video:

Bron; vrtnws.be en Universiteit van Vlaanderen

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet