Rusland bezet Noorwegen!

31 augustus 2015
De Noren krijgen een nieuwe televisieserie op de buis. 'Okkupert' gaat op 27 september in première, maar zorgt nu al voor veel controverse.

 

 

 

 

 

Buiten het feit dat 'Okkupert' nu al de duurste Noorse televisieserie ooit is - de productie had een prijskaartje van 90 miljoen Kronen - zijn ook de Russen niet echt opgezet met de nieuwe serie.

De serie start wanneer een nieuwe regering aan de macht komt in Noorwegen. Die regering beslist om te stoppen met alle olie- en gasproductie, wat zorgt voor een energiecrisis in heel Europa. De Europeanen dringen er vervolgens bij Rusland op aan om Noorwegen te bezetten en zo de energie-export te vrijwaren.

Er komt geen oorlog, de Noren behouden hun rijkdom en levensstijl, en zelfs de notie van persoonlijke vrijheid. De Russen schieten dus niet op de Noorse bevolking, ze komen gewoon binnenvallen en laten zien wie er de macht heeft.

De vraag die de serie opwerpt is: Zouden de Noren revolteren als het echt zover komt?

Het is fictie, maar de serie raakt een gevoelige snaar. Sinds de oorlog in Oekraïne heerst er nervositeit bij de buurlanden van Rusland. Zo deelde de Lithouwse regering al een handleiding uit 'Wat te doen bij een invasie'. En Estland wil een muur bouwen op de grens met Rusland.

Noorwegen is ook een grote concurrent van Rusland wat betreft de oliewinning in het Noordpoolgebied en voelt zich ongemakkelijk bij de grote rol die het land speelt in de energiebevoorrading van heel Europa.

De serie is nu al een doorn in het oog van Rusland. De Russische ambassade in Oslo kwam al met een officieel statement naar buiten, waarin ze ten zeerste betreurt dat Rusland in de rol van bezetter wordt geplaatst en er een cultivatie van angst wordt geïnstalleerd.