Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Russen bombarderen Kiev tijdens bezoek VN-topman Guterres: "Flagrante schendig van internationale oorlogsrecht"

vr 29 apr. - 6:24

"Een zeer roekeloze aanval die getuigt van weinig respect voor de Verenigde Naties." Dat zegt Jan Wouters, hoogleraar Internationaal Recht en Internationale Organisaties aan de KU Leuven, over het Russische bombardement op Kiev gisteren tijdens het bezoek van VN-topman Antonio Guterres. Wouters spreekt ook over een flagrante schending van het internationale oorlogsrecht.
Guterres

Volgens hoogleraar Jan Wouters zal Rusland niet de bedoeling gehad hebben om Guterres effectief te raken. "Dat zou een onvoorstelbaar precedent zijn", zegt hij. Wouters denkt eerder dat het gaat om een provocatie en een afschrikkingsmanoeuvre dat de boodschap aan Zelenski en Oekraïne moet overbrengen dat Rusland de stad op elk moment kan bombarderen.

"Dit getuigt van weinig respect voor de VN en voor de secretaris-generaal, die eerder nog bij hem (president Poetin, red.) aan de tafel zat", zegt Wouters. "Guterres sprak tijdens zijn bezoek over de absurditeit van de oorlog. Wat we hier zien, is een illustratie van die absurditeit en van een ingesteldheid die ingaat tegen de fundamentele principes van de Verenigde Naties."

Toch denkt Wouters niet dat het bezoek van Guterres aan Poetin zinloos was. "Poetin heeft ingestemd met een rol voor de VN bij de humanitaire corridors om burgers te evacueren. We mogen aan dit incident ook niet te veel aandacht schenken, buiten dan dat het opnieuw een illustratie is van flagrante schendingen van het internationale oorlogsrecht en van grote roekeloosheid wat betreft respect voor de VN en de secretaris-generaal."

Wouters gelooft dat de VN een belangrijke rol kan spelen, nu van rechtstreekse gesprekken tussen Oekraïne en Rusland vrijwel geen sprake meer is. "Vroeg of laat keert men altijd terug bij de VN omdat men ziet dat er geen alternatief is. Het is de internationale wereldgemeenschap. De VN zal via de algemene vergadering blijven aandringen op een koersverandering in Rusland, en via de mensenrechtenraad onderzoeken hoe het zit met schendingen van de mensenrechten door Rusland."

"We zitten in stadium van escalatie"

Majoor Tom Simoens, docent militaire geschiedenis aan de Koninklijke Militaire School, ziet in het incident een nieuwe stap in een reeks escalaties. "Je ziet dat zowel op het terrein als in de retoriek. We zitten eigenlijk al 2 maanden met een escalatie. Als je 2 maanden geleden had gezegd dat Duitsland pantservoertuigen zou leveren aan Oekraïne, hadden veel mensen de wenkbrauwen gefronst."

Het is typisch voor elke oorlog van de voorbije eeuw dat het eerst crescendo gaat, tot het punt dat er ergens een opportuniteit of een momentum is om te de-escaleren, maar daar zijn we op dit moment nog niet aan toe. Integendeel, er is nog ruimte voor meer escalatie, aan beide zijden. Elke partij denkt nog dat hij kan winnen."

Wat zou voor zo'n omslagpunt kunnen zorgen? Op basis van oorlogen uit het verleden verwijst Simoens naar bijvoorbeeld een duidelijke militaire overwinnaar of een regimeverandering. Een ander scenario is dat we een soort van bevroren frontlijn krijgen op termijn.

"Het moeilijke aan deze oorlog is dat de grootmachten betrokken zijn. Wie gaat er druk uitvoeren op de VS of op Rusland om rond de tafel te gaan zitten? Wie staat er nog boven? Je komt dan bij de Verenigde Naties terecht, maar die hebben niet de kracht of de macht daarvoor", besluit Simoens.

Bron: vrtnws.be en De ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet