Russisch leger koopt 10.000 raketten

15 november 2011

We moeten eigenlijk 'rackets' zeggen, want het gaat over dingen waarmee sommigen tegen badmintonpluimpjes meppen. Enfin, tegen 'shuttles', waarvan het Russisch Ministerie van Defensie er ook tienduizenden besteld heeft.

Waarom koopt het Ministerie van Defensie die spullen? Om de slagkracht van het leger vergroten! Door de soldaten te laten badmintonnen? Door de soldaten te laten badmintonnen.

De sluipschutters komen het eerst aan de beurt. Volgens kolonel Aleksandr Sjepelev, de chef fysieke trainingen van het ministerie, is badminton de ideale sport voor militairen: ''Als je badminton speelt, gebruik je dezelfde spieren als wanneer je granaten, messen en andere voorwerpen gooit.

Zie ook Dmitri Medvedev, die een week of drie geleden op de officiële blog van het Kremlin propaganda maakte voor het badminton. "Het spel is goed voor je lijf, je oogcoördinatie, je nauwkeurigheid en je reactievermogen. Mensen die goed kunnen badmintonnen, kunnen ook snel beslissingen nemen." Hij zei ook dat veel mensen het spel wel kennen, maar dat slechts weinigen er echt in uitblinken. "Wie dat wel deed, was Joeri Gagarin." Waarna de Russische president een demonstratief pluimpje sloeg met Vladimir Poetin.

Wij hebben in het landschapskantoor van Radio1 eens rondgevraagd. Niémand kon vijf badmintonspelers opnoemen. Wat zeggen we? Niemand kende ook maar één badmintonspeler bij naam. Tennis(t)ers? Dertig, als het moet. Aangevuld met ongevraagde commentaar als "Badminton is tennis voor woosies" of "Badminton is de énige sport die door nonnen wordt beoefend. Al noemen zij het vederbal".

We nemen aan dat er in het Russisch leger weinig woosies of nonnen zitten. Waarom is badminton dan nog altijd het lelijke stiefzusje van het tennis?

Radio 1 Select