Russische Assange toch veroordeeld?

13 mei 2011

De naam Aleksej Navalnyj valt zelden zonder dat ook Julian Assange genoemd wordt. He betreft dan ook een Russische klokkenluider en activist die op zijn blog voortdurend corruptieschandalen van grote staatsbedrijven, toppolitici en zakenlui onthult.

Zijn modus operandi is tamelijk geniaal. Hij kocht kleine pakketten aandelen in grote staatsbedrijven zodat hij de ondernemingsvergaderingen kan bijwonen en lastige vragen stellen.

De politiek en de media die door de staat worden gecontroleerd zwijgen Navalnyj dood. Maar u weet wat de sociale media teweeg kunnen brengen als de reguliere media de boel kleuren of negeren. Op internet wordt hij door tienduizenden mensen gevolgd en vorig jaar werd hij tot virtuele burgemeester van Moskou verkozen.

Sinds eergisteren staat Navalnyj plots wel in de mediabelangstelling. Er is namelijk voor de derde keer een strafklacht tegen hem ingediend. De vorige werden geseponeerd, maar deze keer zou het centraal strafrechtelijk comité zich met de zaak bezig houden. En die vinden altijd wel wat. Zijn aanhang vreest dat er alles aan wordt gedaan om hem het zwijgen op te leggen.

Lees en beluister ook


Radio 1 Select