Russische boycot catastrofaal voor fruitsector

8 augustus 2019
Dag op dag vijf jaar geleden kondigde Rusland een handelsboycot tegen het Westen aan. Dat was in ons land vooral een klap voor onze fruitteelt en specifiek de perenuitvoer. Want 60 procent van onze peren werden uitgevoerd naar Rusland. Vijf jaar later is de sector nog steeds niet hersteld.

Vanuit de overheden is er nog geen antwoord gekomen. Sommige boeren nemen het heft zelf in handen. De anderen ploeteren voort, of moeten opgeven. De Boerenbond wil vooral dat de Europese Unie ingrijpt.

Op 7 augustus 2014 voerde Rusland een boycot in op Europees fruit, groenten, vlees, vis, melk en zuivelproducten. Die sancties waren een reactie op de sancties van de Europese Unie tegen Moskou na de annexatie van de Oekraïense Krim eerder dat jaar. Vooral voor de perenboeren was dat een ramp. 60 procent van onze peren, met als paradepaardje de Conference-peer, waren bestemd voor Rusland. In 2013 was dat nog 90.000 ton. Over enkele weken start de oogst van de Conference, maar of en waar de boer die kwijt kan is nog maar de vraag. In onderstaande grafiek is duidelijk te zien hoe belangrijk de perenuitvoer naar Rusland was en wat de gevolgen van de boycot waren.

Perenteler Luc Borgugnons uit Kortenaken, die zijn sector ook vertegenwoordigt binnen de Boerenbond, slaat alarm: "De sector zit heel diep, velen zitten op zwart zaad en 1 op de 5 denkt aan stoppen. Het is tijd dat Europa iets doet voor ons. In de eerste plaats praten met Poetin om te zien of we weer in de markt kunnen inbreken. En kan dat niet voor Europa, uit principe, dan vragen we compensatievergoedingen voor de gederfde inkomsten. Ons geld is op en we moeten ruimte krijgen om te investeren in nieuwe markten."

Luister naar het gesprek in De ochtend:

Meer op vrtnws.be