Русская душа

27 mei 2017
Soms krijgt de redactie van Interne Keuken klachten van luisteraars. Dat we te interessant bezig zijn. Dat we te veel interessante boeken bespreken en dat ze die dan willen lezen. Dat de stapel ongelezen boeken groeit en dat het hen aan tijd ontbreekt.

Voor die luisteraars is het zaterdag opnieuw een rampdag. Want Peter D'Hamecourt komt. Hij heeft een boek geschreven over Fjodor Dostojevski, één van de grote Russische negentiende-eeuwse romanauteurs. Kei-, kei-, kei-interessant. Dostojevski is van alle grote Russen de auteur die het dichtst in de buurt komt bij het doorgronden van de ondoorgrondelijke Russische Ziel. Русская душа, zoals de Russen zelf zeggen. Zo heet Peter D'Hamecourts boek ook: In het spoor van de Russische ziel.

Dat betekent dat dus niet alleen dat boek van Peter op de ongelezenboekenstapel terecht komt, maar ook de belangrijkste romans van Dostojevski. Te weten: Arme mensen, Misdaad en straf, De speler, De idioot, Boze geesten en De gebroeders Karamazov. En leg Dagboek van een schrijver ook maar op die boekentoren, want dat is het boek waarin Dostojevski zijn politieke en maatschappelijke ideeën uit de doeken doet en waaruit Peter D'Hamecourt uitvoerig citeert.

Ach, na zaterdag is er nog een uitzending of vier van Interne Keuken en dan volgen twee Keukenloze vakantiemaanden. Een zee van tijd, tegen september kan u al die ongelezen boeken wegwerken. En dan beginnen we u in september gewoon opnieuw te bestoken met boekentips.

Radio 1 Select