Rust is teruggekeerd in Ter Kamerenbos, politie ontruimde park met waterkanon

3 april 2021
© VRT NWS
In het Ter Kamerenbos in Brussel is de rust teruggekeerd: een 100-tal jongeren was er vanavond opnieuw bijeengekomen, maar de politie speelde kort op de bal. Gisteren was het al onrustig in het park, maar toen ging het om een veel grotere groep.

In het Ter Kamerenbos in Brussel zijn vanavond opnieuw een 100-tal jongeren samengekomen. "De politie is aanwezig en speelt snel op de bal", zegt VRT-journaliste Gitte Van Hoyweghen rond 20 uur die voor ons ter plaatse is. "Het kat-en-muisspel lijkt opnieuw te beginnen, maar wel met veel minder volk dan gisteren."

Het ging volgens Van Hoyweghen grosso modo om twee groepen. "Enerzijds een aantal jongeren die duidelijk komen om herrie te schoppen", zegt ze. "En een ander deel dat vindt dat ze meer vrijheid moeten krijgen, vrijdenkers zeg maar. Er is een pak minder volk dan gisteren, maar er is hier wel een gespannen sfeer."

De politie heeft met het waterkanon en politie te paard het park ontruimd. "Ze hebben letterlijk de laatste mensen met het waterkanon uit het park gespoten", zegt Van Hoyweghen om 21 uur. "Het is hier groot, er is veel bos, dus er kunnen nog altijd mensen zich schuilhouden in het bos, maar de rust lijkt teruggekeerd."

Iets voor 22 uur was de rust teruggekeerd. Volgens de politie zijn er vanavond 10 mensen bestuurlijk aangehouden voor het schenden van de coronamaatregelen en het verstoren van de openbare orde. Er werd ook een iemand gerechtelijk aangehouden voor het slaan van een politiepaard.

Er zou gisteren zogezegd een festival "La Boum" plaatsvinden in het Ter Kamerenbos. Hoewel dat duidelijk een aprilgrap was, zijn toen toch duizenden jongeren samengekomen om te feesten.

Toen de politie het park wilde ontruimen, escaleerde de situatie snel. Uiteindelijk werden de grote middelen bovengehaald: het waterkanon, agenten te paard en politiehonden, en bleef het tot laat 's avonds onrustig.

De balans was groot: uiteindelijk raakten gisteren 26 politieagenten, 8 feestvierders en 6 politiepaarden gewond. Er was ook veel materiële schade aan het park, enkele politievoertuigen en enkele parkeerde voertuigen.

Beluister het gesprek met Joyce Verbrugghe, voorzitter van het Brussels Studentengenootschap, in 'De Ochtend' via Radio 1 Select. 

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'