Ruziemaken kan je leren

28 september 2018
© Pexels
Vandaag hebben we het over ruziemaken. Het lijkt onvermijdelijk: vroeg of laat belandt iedereen wel eens in een conflict. Of het nu binnen je relatie is, of in de keuken van het Gentse stadhuis.

Wat gebeurt met ons, fysiek en in ons hoofd, als we ruzie maken? Waarom verliezen soms de controle? Moet je conflicten vermijden of net niet? En kan je dat leren, ruziemaken? Psycholoog Joris Bruyninckx weet meer.

Wat als iemand plots ruzie komt zoeken met je? Ward Bogaert ging naar een cursus omgaan met verbale agressie.

Er zijn koppels die nooit ruzie maken. Maar is dat erg? Annelies Moons en haar man Niels Boutsen zijn zo’n paar.

Wat als je een serieus conflict hebt waar je zelf echt niet meer uitgeraakt? Een advocaat onder de arm nemen? Naar de rechter stappen? Je kan ook eerst beroep doen op een erkend bemiddelaar. Anouk Moors doet al meer dan tien jaar aan conflictbemiddeling.

Als er één Vlaamse rockgroep is met veel nummers over ruziemaken is het wel de Clement Peerens Explosition. Van ‘’t Is altijd iet met die wijven” tot “Geft da kaske na is hier”. Clement Peerens vertelt of hij zelf zo’n ruziemaker is.

Tegen de muur van de Heilige Grafkerk in Jeruzalem staat al honderden jaren een ladder. Wat doet die ladder daar en wat heeft die met godsdiensttwisten te maken? Vincent Byloo zocht het uit.

Lees ook:

Lijst van artikels