"Ruzies binnen de loge gaan vaak nog altijd over vrouwen"

28 mei 2019
Volgens historicus Jimmy Koppen wordt in vrijmetselaarsloges ook nu nog vaak gediscussieerd over de vraag of vrouwen er welkom zijn of niet. Een compleet achterhaalde discussie, vindt Sofie Lemaire.

Jimmy Koppen: "In exclusief mannelijke loges gaat het debat al heel lang over de vraag of men vrouwen toelaat. En als men ze toelaat, dan alleen tijdens zittingen? Of gaat men ze ook toelaten om ingewijd te worden? Die discussie kan ook een reden zijn voor een afscheuring binnen loges. Kunnen we mannen die vrouwen toelaten nog wel dulden binnen onze loge?"

Een achterhaalde, prehistorische discussie, zoals Sofie Lemaire opmerkt ? "Er is nu eenmaal de autonomie van de werkplaats" zegt Koppen. "Als het reglement zegt: we willen alleen maar mannen toelaten, dan is dat zo. Als men toch beslist om de loge voor vrouwen open te stellen, dan merken we dat een overkoepelende organisatie, zoals het Grootoosten van België, vraagt om rekening te houden met een van de allereerste regels van de vrijmetselarij: dat een loge een exclusief mannelijk genootschap is." Dat heeft volgens Koppen niks met seskisme te maken. "Het gaat om het cultiveren van het eigen goed voelen, de charmes van de mannenclub waarin mannen elkaars emoties en geheimen delen. En het ultieme argument: als daar een vrouw zou bijkomen, creëren we een sfeer die we niet willen."

Dat interne gekibbel relativeert ook de politieke invloed van de loge, vindt Koppen. "Men is vaak teveel bezig met interne discussies om met gezamenlijke standpunten naar buiten te komen. Maar dat wegen op politieke of ethische discussies is ook niet de basisbedoeling van de vrijmetselarij. Wel om de interne mens te cultiveren op cultureel en filosofisch vlak." Koppen moet wel toegeven dat een wereldbeeld zonder vrouwen natuurlijk een zeer beperkt wereldbeeld is. 

Bekijk hier de video:

Radio 1 Select