's Werelds grootste moslimorganisatie bestrijdt gewelddadig extremisme

9 december 2015
De invloedrijke Amerikaanse journalist Robert D. Kaplan schreef vijf jaar geleden in zijn boek Moesson (Monsoon) dat het gebied rond de Indische Oceaan (India, Pakistan, China, Indonesië, Birma, Oman, Sri Lanka, Bangladesh, Tanzania) de spil van de mondiale verhoudingen wordt in de 21ste eeuw. Hij verkondigde ook dat het moslimfundamentalisme over haar hoogtepunt is.
 
De feiten lijken dat laatste alvast krachtig tegen te spreken. Hoewel. In Indonesië wonen 195.272.000 moslims, dat is de grootste moslimbevolking ter wereld. En op een totaal van 255.461.700 inwoners zijn er amper 200 mensen als strijder naar Syrië vertrokken. Ter vergelijking, in België staat de teller op 561.
 
Indonesië is ook het thuisland van Nahdlatul Ulama (NU), 's werelds grootste Islamitische organisatie. En die beweging met 50 miljoen leden heeft zich niet alleen bijzonder krachtig uitgesproken tegen DAESH, ze probeert extremisme en geweld in naam van de Islam ook actief te bestrijden.
 
Zo bouwt NU momenteel een 'preventiecentrum' waar Arabisch sprekende studenten zullen worden opgeleid om jihadistische retoriek te bestrijden.
 
 
Onze man in Zuidoost-Azië sprak onlangs met de leider van NU. 

Radio 1 Select