SABAM Awards: waar zijn de vrouwen?

3 november 2015
Op 1 december worden de SABAM Awards uitgereikt in de Handelsbeurs in Gent. Dat vooral mannen met die prijzen naar huis zullen gaan, staat nu al vast. Want er zijn nauwelijks vrouwen genomineerd. Inne Eysermans van Amatorski vindt het niet kunnen.

Oscar & The Wolf, Balthazar, Flip Kowlier, Tourist LeMC: ze maken allemaal kans op een SABAM Award. In het lijstje muzikanten prijkt enkel Annelies Van Parys in de categorie Hedendaags Klassiek. (Alle genomineerden vind je op sabam.be)

“Dat doe me denken aan de verschillende categorieën bij de MIA’s” schreef Inne Eysermans van Amatorski op haar Facebookpagina. Daar zijn de componisten ook altijd alleen maar mannen.

 

And the nominees are.. 1 vrouw op 15 in muziek. Dat doet me denken aan verschillende categorieën bij de MIA's - onder...

Posted by Inne Eysermans on donderdag 29 oktober 2015

 

 

Seksisme, vindt Inne dus. Ze krijgt 1 minuut om dat seksisme aan te kaarten.

Voor de SABAM Awards zijn er 15 muzikanten genomineerd waaronder slechts 1 vrouw. Bij de MIA’s zie je diezelfde wanverhouding.

 

Als Selah Sue op een gegeven moment zelfs de best verkochte artiest is, waarom is ze dan niet één van de beste componisten van ons land? Waarom zijn er altijd enkel mannen te vinden in de categorie ‘componisten’?

 

Ikzelf componeer en arrangeer de muziek van Amatorski, en toch blijf ik alleen maar de zangeres. Als er over muziek gepraat moet worden zijn het vaak de mannelijke leden van mijn groep naar wie eerst gekeken wordt. Vrouwen mogen zingen en staan vooraan als popjes, mannen componeren en zijn het brein achter de muziek.

 

Zelfs Björk zei onlangs dat veel mensen denken dat het vooral haar mannelijke producer was, die haar laatste album had gemaakt. Hoewel hij dat in interviews consequent tegenspreekt, wordt hij niet geloofd.

 

En toch kan het anders. Kijk maar naar muziekbladen als The Wire, die evenveel vrouwen als mannen aan het woord laten. Het wordt tijd dat de gelijkheid of evenwaardigheid erkend wordt. In geschreven pers, programmatie op radio, televisie en festivals. En dus ook in lijstjes met genomineerden.

 

Foto © Sabam.be

Radio 1 Select