Live-sector neemt Sabam onder vuur

8 augustus 2017
Sabam ligt onder vuur. Serge Platel, directeur van de Federatie Muziekfestivals in Vlaanderen (FMiV) is niet te spreken over de prijsverhogingen die Sabam begin dit jaar doorvoerde. Met een opmerkelijke coalitie van concert- en festivalorganisatoren stapt hij naar de rechter.

In De Ochtend vertelt Serge Platel waar het probleem met auteursvereniging Sabam nu echt zit:

“Geen enkele organisator is tegen het betalen van auteursrechten. De artiesten moeten beloond worden voor hun werk” zegt Platel. Het probleem zit hem bij de prijsstijgingen die Sabam doorvoerde: “De inkomsten die Sabam int, zijn de afgelopen jaren 30 à 40 procent gestegen. Dat komt niet omdat er meer organisaties zijn of omdat er meer muziek gemaakt wordt. Wel omdat de kosten om een festival te organiseren zijn gestegen”.

Als je een metaaldetector plaatst betaal je daar Sabam op

Volgens Platel moeten festivals meer kosten maken: “Naast de muziek moet er nu ook meer in de totaalbeleving geïnvesteerd worden. Ook de beveiliging en verhoogde aandacht voor mobiliteit kosten meer geld. Het eigenaardige is dat je Sabamkosten daardoor ook verhogen. Je festival wordt duurder en Sabam int een percentage op de totale inkomsten. Als je een metaaldetector plaatst betaal je daar Sabam op.”

Sabam misbruikt zijn monopoliepositie

De live-sector vecht daarom de nieuwe tarieven van Sabam aan. Platel spreekt van een misbruik van macht: “Sabam misbruikt zijn monopoliepositie. In België kan je nergens anders ten rade gaan. In de Verenigde Staten liggen de prijzen een pak lager omdat er meerdere auteursverenigingen zijn.”