Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Sabbel jij wel eens aan je balpen? Dan heb je misschien ‘pica’

wo 2 jun. - 11:25

Sabbel jij wel eens aan je balpen of potlood? Dan heb jij misschien wel een lichte vorm van ‘pica’. Mensen die lijden aan pica eten dingen die eigenlijk niet-eetbaar zijn. Wim Tops, Klinisch Psycholoog aan de Universiteit van Hasselt legt uit wat pica is in ‘Nieuwe Feiten’.
Balpen

'Pica' kan erg onschuldig zijn, maar ook gevaarlijk. De medische term pica staat voor de zucht naar het consumeren van niet-eetbare dingen, zoals aarde, haar, steentjes, munten, enzovoort. De patiënten vertonen echter geen afkeer van gewoon voedsel. “Twee jaar geleden ontmoette ik een moeder met haar jong kind in mijn privépraktijk. Het jongetje droeg een T-shirt waarvan de hals deels verdwenen was. De moeder legde uit dat haar zoon dagelijks ongeveer 20cm² textiel verorberde. Dit is een ernstige en gevaarlijke vorm van pica”, aldus Wim Tops

Verschillende vormen

Wat we eten en laten liggen, is deels cultureel bepaald. Zo eten chinezen kwallen, wat wij in België niet meteen op ons bord zouden leggen. Dat betekent echter nog niet dat je pica hebt. “We eten allemaal wel eens iets dat oneetbaar is. Op deze manier komt pica in de letterlijke zin heel vaak voor. We kennen allemaal wel iemand die je regelmatig met een potlood of pen in de mond ziet, maar dat betekent nog niet dat ze een behandeling nodig hebben”, vertelt Tops.

Sommige vormen van pica zijn echter wel gevaarlijk. “Zo zijn er de verhalen van mensen die bestek, textiel of zelfs haar eten. Als je dat in grote hoeveelheden eet, kan het wel degelijk lichamelijke gevolgen hebben. Zo kan een scherp stukje metaal je slokdarm of maagwand al snel beschadigen”, aldus Tops.

Waar komt de drang vandaan?

Maar waar komt de drang vandaan om iets niet-eetbaar te eten? “Hoogstwaarschijnlijk spelen er twee zaken een rol: de prikkel die je krijgt van de bijzondere smaak en het feit dat je iets eet dat niet mag”, aldus Tops.

“Pica wordt bijvoorbeeld vaker vastgesteld bij mensen met autisme. Het kind dat zijn T-shirt opat, had een vorm van autisme en was overprikkeld door school. Hij zocht daardoor andere zintuiglijke prikkels op, om zichzelf tot rust te kunnen brengen. Daarnaast kan je ook een biologische drang hebben om niet-eetbare dingen in je mond te steken. Zo wordt er vaak een mineraal tekort in het bloed vastgesteld bij mensen met pica. Als je dat tekort oplost, verdwijnt de drang”, vertelt Tops.

De schadelijke vormen van pica komen slechts zelden voor. “Maar als je regelmatig aan je balpen of potlood sabbelt, kan je je misschien best laten controleren op een mineraal tekort”, besluit Tops.

Beluister het gesprek met Wim Tops in ‘Nieuwe Feiten’ via Radio 1 Select.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet