Sacha de superheld

21 september 2020
© v2osk (Unsplash)
Wat bepaalt tot hoever je kunt komen in het leven? Vanavond in 'Zandman': een verhaal over een blinde man die alles lijkt te kunnen, tot hij niet meer verder kan.

Sacha van Loo groeit op zonder ogen en zonder grenzen. Hij is blind geboren, maar zijn ouders willen zich niet laten leiden door de angst dat hij zich zou kunnen bezeren. En dus leert hij zijn vingers in de thee te steken om te zien of het glas vol is. Hij leert paardrijden en skiën, beoefent zich in een onwaarschijnlijke hoeveelheid talen en krijgt uiteindelijk een droombaan: hij mag bij de politie tapgesprekken afluisteren van terreurverdachten. Maar terwijl de pers hem ontdekt als superheld, loopt Sacha zelf tegen de grens aan van wat hij kan en wat het werkelijk betekent om blind te zijn.

Een documentaire van Joyce de Badts.
Soundscape: Wederik De Backer.
Muziek: Tim Liebaert.

Zandman, tussen 22 en 23 uur op Radio 1

Meer info over 'Sacha de superheld' vind je op 2doc.nl 

Julie

Er is ook ander nieuws over het werk van Joyce de Badts. Haar documentaire 'Julie' zal vanaf vandaag ook aangeboden worden in de podcast van 'Zandman'

Julie is een meisje dat na een lange reis terechtkwam bij een nieuw gezin in een land waar het koud was en ze de mensen niet verstond.

Julie heeft het gevoel dat ze tot drie keer toe ontvoerd is geweest. Ze werd weggerukt van bij haar mama, met wie ze woonde in een eenvoudige hut in Congo. Ze kwam terecht in een weeshuis in Rwanda en is uiteindelijk in een gezin in België beland. Ze kreeg ook een nieuwe naam. En een nieuwe thuis.

Eenmaal in België werd Julie als enige kleurling in haar wit dorp gezien als een exotisch wezen. Er zijn dingen gebeurd waar Julie nog steeds niet over wil praten. UIteindelijk vond ze in God een vader die er écht voor haar is. Maar het duurde jaren voor ze een manier vond om te leven met wat ze heeft meegemaakt.

Ontdek de podcast van 'Zandman':

Lijst van artikels