Sagan uit de Tour gezet na elleboog aan Cavendish: "Dit was zware fout"

5 juli 2017
Foto: Tim de Waele
De Tour de France is afgelopen voor Peter Sagan. Hij wordt uit de Tour gegooid, omdat hij in de sprint in Vittel collega Mark Cavendish in gevaar heeft gebracht.

"Het gaat om een zware fout. Hij heeft dit opzettelijk gedaan. Dit lijkt bijna op slaan", zegt UCI-commissaris Philippe Mariën.

Met een elleboog duwde Peter Sagan Mark Cavendish de nadar in. De wedstrijdjury besliste aanvankelijk om de wereldkampioen terug te zetten van de 2e naar de 115e plaats én om hem 50 punten extra af te nemen voor de groene trui.

Maar na bestudering van artikel 12.104 van het UCI-reglement werd de straf aangepast. "We hebben beslist om Peter Sagan uit de Tour te zetten", zei de Belgische koerscommissaris Philippe Mariën op een druk bijgewoonde persconferentie.

"Hij heeft een zware fout gemaakt", verduidelijkte Mariën nadien voor de Sporza-microfoon.

We hebben er zeer lang over gediscussieerd. Bij zware feiten kan de jury beslissen om een renner uit de koers te halen en deze vonden we zwaar genoeg.

"Het was geen makkelijke beslissing. We weten over wie we spreken. Maar het gaat niet over de persoon, maar over de daad. Die lijkt me zeer opzettelijk, het lijkt bijna op slaan."

"Hiermee hebben we ook bepaald waar de grens ligt in de sprint in deze Tour. Of het nu over Sagan of Cavendish of Jan met de Pet uit Diksmuide gaat. We proberen het reglement zo consequent mogelijk toe te passen."

Ook Mark Cavendish moet de Ronde van Frankrijk verlaten. De Britse sprinter brak zijn schouderblad.

Meer op sporza.be