Sahim Omar Kalifa, eerste Koerd bij de Oscar Academy

10 juli 2016
sahim omar kalifa
Drie Vlamingen zijn kersvers lid van The Academy of Motion Picture Arts and Sciences, ook wel de Oscar Academy. De eer is aan regisseur Dominique Deruddere en cameraman Jan Willems. En de Vlaams-Koerdische regisseur Sahim Omar Kalifa. Hij trakteert in Bar du matin.

Salim Omar Kalifa is één van de grote nieuwe beloftes van de Belgische cinema. Hij bepaalt voortaan mee wie de Oscar krijgt in de categorie animatiefilm, kortfilm en animatie-kortfilm.

  Ik ben zeer vereerd. Mijn eerste langspeelfilm is nog niet eens uit.
  Sahim Omar Kalifa

  Kalifa werd in 1980 geboren in Iraaks Koerdistan. Hij kwam in 2001 als vluchteling naar ons land

   

  De reis naar België ging illegaal per vrachtwagen.
  Sahim Omar Kalifa

  Kalifa behaalde zijn Master Film aan Sint-Lukas Brussel in 2008 en won prompt een VAF Wildcard met zijn afstudeerproject ‘Nan’. Zijn kortfilms Baghdad Messi en Bad  Hunter wonnen ontelbare prijzen op filmfestivals over de hele wereld en haalden de shortlist voor de Oscars.

  'Hoe ben jij hier binnen geraakt. Met zo'n schabouwelijk nederlands!' Een leraar op Sint-Lukas. Gelukkig was Marc Didden fan van het eerste uur.
  Sahim Omar Kalifa

  Intussen is zijn eerste langspeelfilm Zagros ingeblikt. De film schetst het verhaal van Zagros, een herder in Turks Koerdistan. Het filmen verliep niet rimpelloos.

   

  Een week nadat we filmden in Atatürk Airport in Istanboel was er die aanslag. En opnames op de luchthaven van Zaventem gingen niet door na de terreur daar. In Turks Koerdistan konden we ook niet draaien door politieke spanningen. Dus werd de set verhuisd naar Kreta.
  Sahim Omar Kalifa

   Aan Zagros wordt druk gemonteerd nu. Begin volgend jaar komt de film in de zalen. Intussen werkt Salim Omar Kalifa aan een lange versie van zijn grote succes Baghdad Messi. De weg naar Hollywood ligt open.

  Radio 1 Select