Salman en Malistan uit Afghanistan

3 januari 2017

Salman en Malistan komen allebei uit Afghanistan, maar leerden elkaar pas in Gent kennen. Op jonge leeftijd vluchtten ze weg uit hun land.

Malistans vader werd vermoord door de Taliban, en zelf liep hij ook gevaar. Daarom moest hij halsoverkop het land verlaten. Zelfs zijn moeder wist van niets.

Ik heb mijn moeder drie, vier jaar niet gezien. Dat is moeilijk.

Pas enkele maanden geleden hoorde hij haar stem voor het eerst terug. "Via iemand die ik hier heb leren kennen, kon ik via via haar nummer achterhalen. Toen we elkaar voor het eerst weer hoorden, moest ze de hele tijd huilen. Ze vroeg de hele tijd 'waar was je, waarom ben je gevlucht?' Ze wil dat ik terugkom naar Afghanistan, maar dat gaat niet." 

Ook Salmans familie had problemen met de Taliban. Helemaal alleen, als veertienjarig jongetje, vertrok hij uit Afghanistan. Ondertussen gaat hij naar school in Gent, wat hij fijn vindt. "Ik studeer echt graag. Ik wil graag naar ASO, om later dokter te kunnen worden. Nu volg ik Sociale en Technische wetenschappen, maar dat is te praktisch. Ik ken alle antwoorden al."

Ook Malistan heeft ambitie: hij wil graag in de keuken werken, of zelfs een eigen restaurant openen. Op die manier hoopt hij wat geld opzij te kunnen zetten voor zijn moeder. Maar zijn grootste wens is bij zijn moeder te zijn. "Ik wil haar naar hier brengen, maar ze wil niet. Ik begrijp niet waarom."

Een overzicht van alle reportages in deze reeks vind je hier

© Reportage, foto en tekst: Karen Vandermeulen

Radio 1 Select