"Samen slapen in één bed met je baby als onveilig bestempelen, is te kort door de bocht"

2 mei 2019
Nina Mouton (foto © Sven Rammeloo)
Samen slapen met je baby? Dat wordt vaak in één adem vernoemd met de risico's. Gezinspsycholoog Nina Mouton vindt dat jammer. Uiteraard zijn er veiligheidsvoorschriften, die je te volgen hebt. Maar wat meer informatie zou wenselijk zijn, vindt ze. Bij deze.

Veilig samen slapen

Samen slapen in één bed met je baby als onveilig bestempelen, is te kort door de bocht. Risico’s aan samen slapen ontkennen, is ook te kort door de bocht. Er zijn veiligheidsvoorschriften en die heb je te volgen. Zomaar je baby in bed nemen is onveilig. Toch gebeurt het meer dan dat er over gesproken wordt.

Samen slapen gebeurt en het gebeurt ongeïnformeerd. In plaats van informatie te geven, wordt samen slapen vaak in één adem vernoemd met de risico’s. En dat is jammer, want informatie is key in deze kwestie en samen slapen met je baby gebeurt toch… Maar dan ‘in den duik’ en dus ongeïnformeerd en dus risicovol. En zo is de cirkel rond.

Wat in bangmakerijland vaak als hét argument wordt gegeven om niet samen te slapen, is dat samen slapen de kans op wiegendood zou vergroten. Wiegendood is ‘een plotselinge dood van een baby waar geen medische verklaring voor is’. Wiegendood is dus niet: een baby die verstikt wordt door een kussen of dekens, dat is een verklaarbare doodsoorzaak.

Wat zijn de belangrijkste richtlijnen? Die zijn niet in één column te omvatten en specifiek voor elke situatie, dus lees je verder in. Wat past bij jullie situatie? Hieronder kan je alvast meer info vinden. James McKenna, professor Biologische antropologie, heeft richtlijnen opgesteld om samen slapen zo veilig mogelijk te maken. 

- Podcast: Radio mama – Slapen https://radiomama.libsyn.com
https://kiind.nl/5-keer-veilig-samen-slapen-volgens-mckenna/
- https://kiind.nl/samen-slapen-is-veilig/
- https://cosleeping.nd.edu/safe-co-sleeping-guidelines/
- Er zijn talrijke groepen op Facebook over samen slapen

Lees ook: