Samen tegen pesten

12 februari 2020
Overmorgen start de Week tegen Pesten. Een belangrijke week waarin ze ons bewustzijn rond die problematiek weer wat willen vergroten. Want het is een groot probleem. 1 op 5 kinderen wordt ooit gepest. Voor 1 op 20 is het een dagelijkse realiteit. En het houdt niet op wanneer je de school verlaat. Ook op werkvloeren wordt er gepest. Het ruïneert levens en dus is het goed dat we iedereen bewust maken van de verantwoordelijkheid die we allemaal hebben wanneer we pesten zien gebeuren.

Lies werd haar hele middelbare schooltijd gepest. Jaren later zocht ze contact met haar pesters. Brecht Devoldere ging Lies vragen hoe zij toen reageerden.

Guy Deboutte is pestexpert van het Vlaams Netwerk Kies Kleur Tegen Pesten en werkt als stafmedewerker voor grensoverschrijdend gedrag aan de UCLL, hij vertelt over het belang van bewustwordingscampagnes als de Week tegen Pesten, over de mechanismen achter pestgedrag, en de invloed van nieuwe (sociale) media op pesten.

De KIVA-methode is een wetenschappelijk antipestprogramma uit Finland, dat de pestproblematiek in scholen danig kan verbeteren (‘Kiva’ betekent ‘fijn’ in het Fins). Er zijn 165 scholen in ons land die met de Kiva-methode werken en Brecht Devoldere trok naar één ervan, de gemeentelijke basisschool in Turnhout. Hij sprak er met directrice Dorine Stammen en experte Anouk Smeyers

Het is natuurlijk niet altijd gemakkelijk in te schatten hoe groot een pestprobleem is. Zelfs niet als ouder. Wanneer zit je kind zodanig in nesten dat ze jou nodig hebben, dat er ingegrepen moet worden? Katrien Carette heeft daar zelf mee geworsteld. Een gesprek.

Erik Segers was leraar Frans op een middelbare school toen hij het slachtoffer werd van pesterijen door de schooldirectrice. Hij ondervond dat er nog altijd weinig kennis bestaat over pesten op het werk en werkt nu aan een boek over de materie.

Ward Bogaert vertelt over een van de eerste geruchtmakende pesterijzaken uit geschiedenis, het verhaal van John Flood. Hij schoot in 1862 zijn medesoldaat Johan O’Dea dood na een ruzie over een paardenzadel. Flood werd eerst ter dood veroordeeld maar kreeg genade omdat er sprake was van verzachtende omstandigheden: hij was namelijk slachtoffer van pestgedrag.