Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

Samsung kiest resoluut voor de plooibare smartphone: "We moeten keuzes maken"

wo 11 aug. - 4:58

Samsung heeft in Zuid-Korea zopas de Galaxy Fold 3 voorgesteld, de derde generatie van zijn plooibare smartphone. Dat is opmerkelijk, want Samsung zou normaal gezien in deze periode de Galaxy Note lanceren, een grote, krachtige smartphone met een pen. Deze verandering in de plannen zou het gevolg zijn van chiptekorten en het feit dat de Chinese concurrenten elk jaar steeds krachtigere toestellen lanceren.
Samsung

“De plooibare smartphone zal op termijn de norm worden”, zegt Willem Visser van Samsung Benelux aan VRT NWS.

Fold in plaats van Note

Samsung lanceert elk jaar verschillende toestellen, maar twee modellen worden extra in de verf gezet. De Samsung Galaxy S, die in het voorjaar wordt voorgesteld en de Note. Die wordt in augustus aangekondigd. Deze toestellen zijn zogenoemde flagships: het beste en krachtigste van wat de Zuid-Koreaanse technologiegigant op het vlak van smartphones te bieden heeft. De Galaxy S is de rechtstreekse concurrent van de iPhone, maar de Note gaat nog een stapje verder. Die heeft een groter scherm, een betere camera en een betere processor en komt ook altijd met een pen, waarmee je op het scherm kan schrijven.

Maar daar komt nu verandering in, want dit jaar lanceert Samsung geen Note meer. In de plaats daarvan krijgen we twee plooibare smartphones: de Galaxy Z Flip 3 en de Galaxy Fold 3. Volgens Willem Visser, vicepresident van Samsung Electronics Benelux en verantwoordelijk voor smartphones, is de foldable (plooibare smartphone, red.) de logische opvolger van de klassieke smartphone. “Wij hebben gezien dat de plooibare smartphone aanslaat. Sinds de lancering van het eerste model (in september 2019, red.) is de verkoop daarvan verdrievoudigd. Er zijn in totaal 6,5 miljoen toestellen verkocht.”

Toch blijft de foldable een nicheproduct. In vergelijking met de klassieke Galaxy S21 (13,5 miljoen exemplaren verkocht tijdens de eerste 6 maanden van 2021) zijn er van de Fold veel minder toestellen verkocht. Maar toch, Samsung gelooft dat de plooibare smartphone op termijn zal aanslaan bij het brede publiek.

Samsung heeft voorsprong

Het is niet opmerkelijk dat Samsung nu voluit voor de plooibare smartphone gaat. De Galaxy Fold 3, is al het derde model en is sterk verbeterd (het toestel is ook waterdicht, red.). Daarnaast heeft Samsung op het vlak van plooibare smartphones een serieuze voorsprong op de concurrentie. Apple speelt met het idee, maar zal niet meteen eentje lanceren. Huawei heeft met de Mate X een model, maar is sinds de Amerikaanse boycot (Huawei mag geen Google-producten meer gebruiken en geraakt heel moeilijk aan computerchips, red.) uitgeteld.

Voor Visser is het simpel. “Mensen die de Note gebruikten deden dat veel met de pen. Wij brengen de pen nu naar de Fold 3, waardoor we de mensen die de Note gebruikten naar de Fold kunnen brengen.”

Maar er is nog een andere reden waarom Samsung de Note laat vallen en resoluut voor de Fold kiest. Volgens sommige analisten heeft het te maken met de chiptekorten, want eerder dit jaar zei een topman van het bedrijf dat de chiptekorten “serieuze onevenwichten” met zich gingen meebrengen.  Door corona en de sluiting van chipfabrieken over de hele wereld, zijn er te weinig computerchips. Vooral de automobielsector heeft daar sterk onder te lijden, maar steeds meer technologiebedrijven moeten hun productie herzien. Ook Samsung, hoewel het – in tegenstelling tot anderen – zelf zijn computerchips produceert.

Maar Visser wil dat niet met zoveel woorden zeggen. “Wij moeten altijd keuzes maken. We kiezen voor de foldable omdat we die mainstream willen maken. We doen er alles aan om de impact van deze situatie in al onze divisies zoveel mogelijk te beperken. Daarom leggen we de volledige focus op de plooibare smartphone.”

“Waarom nog een Note kopen?”

Daarnaast heeft Samsung er zelf voor gezorgd dat steeds minder mensen interesse hebben in de Note. De Galaxy S, de klassieke smartphone die Samsung telkens in het voorjaar lanceert, komt ondertussen ook met een groter scherm. De S21, het model van dit jaar, kan je kopen met een pen. Met andere woorden: waarom een Samsung Note kopen, als je met de S21 al alles in huis hebt? Pieterjan Van Leemputten, technologiejournalist bij Datanews, vindt dat ook. “Vroeger was het verschil tussen de Note en de Galaxy S heel groot. Nu is dat niet meer het geval.”

Daarbovenop voelt Samsung de hete adem van de Chinese concurrenten. Tot twee jaar geleden moest het vooral kijken naar Huawei, maar omdat die door de Amerikaanse overheid op de zwarte lijst werd gezet, speelt de Chinese technologiereus van weleer geen rol meer.

Samsung had in het gat, dat Huawei had achtergelaten, kunnen springen, maar in de plaats daarvan komt Xiaomi (ook uit China) met steeds betere modellen. De verkoop van dit merk is tijdens de eerste helft van dit jaar in ons land verdrievoudigd. Ook wereldwijd is Xiaomi aan een opmars bezig. Tijdens de tweede kwartaal van dit jaar is de verkoop van Xiaomi met maar liefst 86 procent gestegen, in vergelijking met vorig jaar.

"De Fold is duur"

Als we kijken naar de prijs (1.799 euro, red.) van de nieuwe Fold, kunnen we maar één ding concluderen. Het toestel is niet voor ieders portemonnee weggelegd. Maar bij Samsung willen ze wel benadrukken dat deze generatie goedkoper is dan het vorige model, dat 1.999 euro kostte. “Maar voor dat geld krijg je een smartphone en een tablet”, zegt Visser.

“Het toestel is duur en de meeste mensen zullen bij de klassieke smartphone blijven”, vult Vanleemputten aan. “Zo’n plooibare smartphone is heel ingewikkeld om te maken en dat zien we ook aan de prijs. Als Samsung zich wil positioneren als de beste van de klas, dan moet het ook uitpakken met straffe toestellen.”

Toch denkt de technologiejournalist niet dat het toestel binnen vijf jaar mainstream zal worden. “Daarvoor is het nog te duur. Stel dat de foldable op termijn rond de 500 euro zal kosten, dan zal die voor veel mensen haalbaar zijn. En dat hebben we gezien met heel veel nieuwe technologieën. De eerste computer kostte vroeger ook handenvol geld, maar is nu betaalbaar.”

Luister naar het gesprek met technologiespecialist van onze redactie Loutfi Belghmidi.

Bron: vrtnws.be en De wereld vandaag

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet