Samuel in the clouds

30 april 2016
Samuel woont op het dak van de wereld en baat de hoogste skipiste ter wereld uit. Zijn berg heet de Chacaltaya, Bolivië, vlak bij de hoofdstad La Paz. Je kan er met de skilift tot ruim voorbij de 5000m. Zijn probleem: de sneeuw is weg. Ooit lag er een gletsjer op de flank van de Chacaltaya, maar die begon eind jaren '70 te smelten. In 2009 was hij helemaal weg.

Samuel woont op het dak van de wereld en baat de hoogste skipiste ter wereld uit. Zijn berg heet de Chacaltaya, Bolivië, vlak bij de hoofdstad La Paz. Je kan er met de skilift tot ruim voorbij de 5000m. Zijn probleem: de sneeuw is weg.

Ooit lag er een gletsjer op de flank van de Chacaltaya, maar die begon eind jaren ’70 te smelten. In 2009 was hij helemaal weg. Er komen geen skiërs meer naar Samuel en zijn skilift. De enige mensen die hij op zijn berg nog tegenkomt, zijn af en toe wat wandelaars, de mijnwerkers uit de tinmijn en de wetenschappers die het meteorologisch meetstation bemannen een eind verderop.

Documentairemaker Pieter Van Eecke is bij Samuel en zijn vrouw Martha gaan inwonen. Dat heeft geresulteerd in een bloedmooie film, Samuel in de clouds

Zaterdag in de Keuken. Ik zou nog iets kunnen schrijven over de ontmoeting met de berggeest, maar dat vertelt Pieter beter zelf.


 

Nu beluisteren? Klik hieronder. Downloaden? Hier rechtsklikken en Opslaan als...