"Geen ruimte binnen N-VA voor chantage"

22 september 2016
"Er is een grote vrijheid van spreken binnen mijn partij, maar er is geen vrijheid om anderen te chanteren." Sander Loones, N-VA-ondervoorzitter en het nieuwe hoofd van de denktank Objectief V, is in #BEL10" opvallend scherp voor vertrekkers Hendrik Vuye en Veerle Wouters.
Was de officiële communicatie van de N-VA gisteren nog behoorlijk neutraal, dan is ondervoorzitter Loones vanmorgen een stuk scherper in zijn bewoordingen. "Er is een grote vrijheid van spreken binnen mijn partij, maar er is geen vrijheid om anderen te chanteren. Dat is wel het debat dat de laatste weken is gevoerd", zegt Loones, verwijzend naar het interview met Vuye en Wouters in De Morgen. De twee Kamerleden hadden daarin kritiek geuit op de communautaire koers van de partij.

"Als een vriend tegen mij zegt: "Als het zo niet is, dan ben ik weg", dan denk ik dat de liefde al voor een groot stuk over is. We hebben geprobeerd om die liefde terug aan te wakkeren, maar blijkbaar is dat niet gelukt", zegt hij over de mislukte poging om de brokken nog te lijmen. "Het is een zeer open gesprek geweest, maar het aanbod was niet goed genoeg voor hen."

 

"Er lagen afspraken op tafel voor loyale communicatie"

Het gesprek waar Loones naar verwijst, ging over de doorstart van Objectief V, de communautaire denktank die geleid werd door Vuye en Wouters. In zijn nieuwe vorm komt die onder leiding van Loones en Vlaams fractieleider Matthias Diependaele. Maar Vuye en Wouters konden een rol blijven spelen, zegt hij. En dat de denktank nu een partijvehikel wordt, is volgens Loones perfect normaal.

"De uitdrukkelijke bedoeling is altijd geweest dat het geen debat zou zijn van een aantal personen, maar een debat van een ganse partij, een ganse beweging en gans Vlaanderen. Wat wij op tafel gelegd hebben, beoogt net dat." De kritiek van Vuye en Wouters dat ze "gemuilkorfd" zouden worden, spreekt Loones tegen. "Er lagen afspraken op tafel om tot een loyale communicatie te komen."

Voorts wil Loones duidelijk stellen dat de partij zijn Vlaams-nationalistische karakter blijft behouden, zoals ook voorzitter Bart De Wever vandaag benadrukt in een . "We zullen met een duidelijk communautair programma naar de kiezer gaan in 2019", aldus Loones.

Bron © deredactie.be