Sander Loones legt straks eed af als minister van Defensie: "Minister van mensen die zich inzetten en voluit gaan"

12 november 2018
© Radio 1
Sander Loones (N-VA) legt om 11.30 uur de eed af als nieuwe minister van Defensie en Ambtenarenzaken in de federale regering. Hij volgt Steven Vandeput op, die zich wil voorbereiden op zijn toekomstige functie als burgemeester van Hasselt. Wat wil hij nog realiseren, de komende zes maanden, tot aan de verkiezingen?

Huidig minister van Defensie en Ambtenarenzaken Steven Vandeput (N-VA) kondigde na de verkiezingen zijn ontslag aan omdat hij in januari burgemeester van Hasselt wordt. Deze maand legt hij zijn functies neer, hij wordt als minister opgevolgd door Sander Loones, nationaal ondervoorzitter en Europees parlementslid. Straks legt Loones de eed af bij koning Filip.

Op vlak van Defensie is de grootste knoop onlangs doorgehakt: ons land zal 34 Amerikaanse F-35 A-toestellen aankopen om de F-16's te vervangen. Kostprijs: 4 miljard euro. Dat bedrag zou via investeringen grotendeels terugvloeien naar ons land. Volgens minister van Economie Kris Peeters (CD&V) zou het gaan om 3,7 miljard euro. "We gaan er hard aan werken opdat zoveel mogelijk contracten naar onze industrie komen", zegt Sander Loones in 'De Ochtend'. "Experts vertellen dat meer mogelijk moet zijn, maar ik ga daar geen uitspraken over doen."

En die andere bevoegdheid, Ambtenarenzaken? De laatste maanden uitten zij meermaals hun ongenoegen over het beleid, besparingen, pensioenen... "Ik ben zelf ook federaal ambtenaar geweest, ik weet wie daar werkt, dat zijn niet louter mensen die hun uren kloppen, maar mensen die echt gedreven zijn en op zoek naar een betere dienstverlening. Ik zie mij heel graag als minister van mensen die zich inzetten en voluit gaan. Ik heb wel plannen maar ik doe daar nu geen grote uitspraken over, achter de schermen wil ik het overleg voeren."

Over een half jaar zijn er regionale en nationale verkiezingen, als minister van Defensie, die uit West-Vlaanderen komt, lijkt het een uitgemaakte zaak dat Loones daar lijsttrekker voor N-VA wordt. "Ik ga daar geen uitspraken over doen."

"Democratische hygiëne op links behoorlijk beperkt"

Loones kwam ook terug op de nieuwe bestuurscoalitie in Zelzate, waar afgelopen weekend een akkoord tussen de SP.A en de PVDA voorgesteld is. Hij deelt volmondig de kritiek over het doorbreken van het cordon sanitaire. "Het cordon is doorbroken op links ja. Ik vind dat wel behoorlijk straf. Dit weekend hebben we net herdenkingen gehad, de grote lijn is dankbaarheid en vrede. En net dan kondigt SP.A een samenwerking met een communistische, extreemlinkse partij aan. Ik kan daar niet bij."

Wat met de opmerking dat het cordon sanitaire, de afspraak uit 1992, geldt voor extreemrechts? "Het cordon is tegen extremistische partijen, als anderen daar een andere definitie aan willen geven, men doet maar. Voor ons het duidelijk. De democratische hygiëne op links is behoorlijk beperkt."

Loones herhaalt ook dat dit niet betekent dat het pad nu geëffend is op een samenwerking met Vlaams Belang op rechts.

Beluister het interview met Sander Loones:

 

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'