Sander Loones (N-VA) al jaren slachtoffer van identiteitsfraude

16 januari 2020
© Radio 1
N-VA-Kamerlid Sander Loones is al jaren het slachtoffer van identiteitsfraude. "Ik werkte op de dienst Vreemdelingenzaken en was verantwoordelijk voor het project waarbij vreemdelingen een elektronische verblijfskaart kregen. Op een persconferentie toonde ik mijn identiteitskaart om te kunnen vergelijken. Een journalist nam er een foto van die in de krant belandde, en de miserie begon."

Op een identiteitskaart prijkt je geboortedatum, kaartnummer, handtekening en rijksregisternummer. Genoeg voor onbekenden van slechte wil om die gegevens te misbruiken. Dat gebeurde bij Sander Loones. "Je leert zeer snel hoe in een digitale wereld persoonsgegevens belangrijk zijn. Mensen die zich voordoen als Sander Loones. Die kredietkaarten op je naam afsluiten waarmee ze gigantische schulden afsluiten, appartementen kopen op je naam, enz. Op Facebook zijn er tientallen Sander Loones'en, terwijl er nochtans maar eentje is."

Loones benadrukt in 'De Ochtend' dat het belangrijk is dat er blijvend geïnvesteerd wordt in digitalisering. Hij geeft het voorbeeld van banken. "Het was voldoende om vroeger je kaart te geven aan de bank. Nu wordt de chip uitgelezen om te controleren dat de mens van de kaart ook de houder van de kaart is. Er zijn heel wat stappen gezet, en er zijn er nog nodig. Ik ondersteun volledig de identiteitskaarten mét vingerafdrukken. Dat gaat het net makkelijker aantonen dat iemand fraude heeft gepleegd."

Loones is zelf al jaren slachtoffer van identiteitsfraude. Is die fraude eenvoudig recht te zetten? De gevens van Loones circuleren online en die zijn blijkbaar niet zomaar "offline" te zetten. "Daar kruipt tijd in. (...) Ik heb toen onmiddellijk een nieuwe identiteitskaart gehaald en heb een klacht ingediend bij justitie. Maar die gegevens gaan de wereld rond. Als je Zuid-Afrikanen hebt die woekerinteresten vragen voor leningen... tja, daar kan je moeilijk achteraan. Maar het kan soms, via IP-adressen. Vandaar mijn oproep: spring zéér omzichtig om met je identiteitsgegevens. Ze zijn waardevol."

Beluister het gesprek met Sander Loones in 'De Ochtend' via Radio 1 Select (Je vindt er de meest recente fragmenten van Radio 1)

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: