Sander Loones: "Onze vennootschapsbelasting moet eenvoudiger worden"

21 november 2016
Vanochtend heeft de Britse premier, Theresa May, aangekondigd dat ze de laagste vennootschapsbelasting van de G20 ambieert. Het Verenigd Koninkrijk zou haar vennootschapsbelasting willen verlagen tot 15%. Op die manier hoopt ze dat het land aantrekkelijk blijft voor bedrijven om zich er te vestigen.

Sander Loones is europarlementslid voor N-VA. In De Wereld Vandaag reageert hij op de ambitie van Theresa May: "Dit betekent dat Groot-Brittannië serieuze concurrentie wordt voor de rest van de EU. Maar het betekent niét dat het een belastingsparadijs wordt. Er zijn EU-lidstaten die een nog lagere vennootschapsbelasting hebben."

Zouden de EU-lidstaten niet beter één tarief hanteren? "Een eengemaakt tarief zou vooral in het voordeel spelen van de grote Europese lidstaten. Voor België, voor onze economie zou dat geen goed idee zijn."

In België hebben we op dit moment een vennootschapsbelasting van 33,99%. "Dat is het derde hoogste tarief van Europa. We hebben een bronzen medaille in het verkeerde kampioenschap." En dus, vindt Loones, moet ons nominaal tarief naar beneden. "Het moet ook eenvoudiger. Dat lagere tarief is zowel in het voordeel van de KMO's, die de complexiteit niet aankunnen, maar ook van de grotere ondernemingen."

 

We moeten van dit historisch moment gebruik maken om de KMO's te geven waar ze recht op hebben: een eerlijker fiscaliteit met een lager nominaal tarief.
Sander Loones

Beluister het volledige interview: