Saoedi-Arabië de volgende dominosteen?

10 maart 2011

Dat zal vrijdag misschien blijken. Het regime heeft uit voorzorg alle vormen van protest of (vrije) meningsuiting verboden, maar dat zal de 'dag van de woede' waartoe de sjiieten hebben opgeroepen niet tegenhouden. Zo voorzag ook Robert Fisk gisteren in TerZake.

De omstandigheden die tot de Arabische volksopstanden hebben geleid - een autocratisch regime, corruptie, een jonge bevolking, onderdrukking... - zijn in Saoedi-Arabië ook ruimschoots voorhanden. Herinner u dat er daar geen vrouwelijk automobilisten, cinema's, dancings etc zijn.

Maar er is meer. Saoedi-Arabië is zoals u weet 's werelds grootste olieproducent. Met heilige plaatsen als Medina en Mekka is het ook het centrum van de Islam, maar ook een bakermat van de spanningen tussen vershillende Islamitische gezindheden. In het noordoosten strijden sjiietische rebellen al jaren tegen de soennieten. De soennieten ( 'wahabieten' om precies te zijn) zijn in Saoedi-Arabië ruim in de meerderhied ( 85% van de bevolking ), de sjiietische minderheid is ondanks de olierijkdom arm en achtergesteld.

Benieuwd hoe onze eigen Robert Fisk aankijkt tegen de Saoedische dag van de woede. En of die de olieprijs tot 200 dollar per vat zal doen stijgen.

Lees en beluister ook