Sarah Vandeursen is 38 jaar en groeide op in een tijd waar meisjes meisjes waren en jongens gewoon jongens. En daar werd niet over gediscussieerd. Rolmodellen die anders waren, bestonden amper en de plekken waar je met al je vragen of twijfels terecht kon, waren schaars.
Sarahs dochter is vandaag dertien en zij groeit op in een heel andere tijd. Vandaag staat genderidentiteit hoog op de agenda en zit nu zelfs in het lessenpakket van de middelbare school. Transitie naar het andere geslacht of non-binair zijn is niet zo’n groot taboe meer. Integendeel, jongeren getuigen openlijk op sociale media over hun transitie. Ze tonen zichzelf meteen na een borstverwijdering of zetten hun testosteron-spuit in beeld. Vandaag kan en mag alles.
In 'Sarah in Genderland' onderzoekt Sarah hoe jonge mensen vandaag omgaan met hun gender en welke medische ingrepen ze ondergaan om zich goed in hun vel te voelen. Ze ontdekt dat de binaire wereld van vroeger, vandaag volledig op de schop gaat en er een breed spectrum zit tussen meisjes en jongens. Ze bezoekt de genderkliniek in Gent die gespecialiseerd is in de begeleiding op psychisch en medisch vlak van jongeren die op zoek zijn naar hun genderidentiteit. Daar zien ze regelmatig jongeren die suïcidale gedachten hebben omdat hun lichaam niet accordeert met hoe ze zich voelen. En dus wordt er soms al van op jonge leeftijd gekozen voor puberteitsremmers, hormonale behandelingen en borstverwijderingen.
Ook de maatschappij evolueert mee. Sinds 2018 is de wet al aangepast en kan je op je identiteitskaart van geslacht veranderen zonder een medische geslachtsverandering. Vandaag kan je genderneutraal speelgoed kopen en sommige scholen beginnen al met een genderbewuste opvoeding vanaf de kleuterklas. Kledingmerken springen mee op de kar en kiezen voor modellen die transgender of non-binair zijn. Zelfs de taal past zich aan, Van Dale heeft voor het eerst de X toegevoegd aan de M en de V en non-binaire mensen worden met ‘die’ en ‘hun’ aangesproken.
Het is een complex en delicaat thema met een gepolariseerd debat. Vooral extreem rechts en de radicaal-feministen reageren met harde kritiek tegen die nieuwe evolutie. En die kritiek is, volgens professor genderstudies Joz Motmans, niet altijd wetenschappelijk correct. Hij kan dus niet anders dan er tegen reageren.