'Sarah in Genderland': een tweedelige docu over genderidentiteit

17 mei 2022
In 'Sarah in Genderland' onderzoekt Sarah hoe jonge mensen vandaag omgaan met hun gender en welke medische ingrepen ze ondergaan om zich goed in hun vel te voelen. Ze ontdekt dat de binaire wereld van vroeger, vandaag volledig op de schop gaat en er een breed spectrum zit tussen meisjes en jongens.

Sarah Vandeursen is 38 jaar en groeide op in een tijd waar meisjes meisjes waren en jongens gewoon jongens. En daar werd niet over gediscussieerd. Rolmodellen die anders waren, bestonden amper en de plekken waar je met al je vragen of twijfels terecht kon, waren schaars.

Sarahs dochter is vandaag dertien en zij groeit op in een heel andere tijd. Vandaag staat genderidentiteit hoog op de agenda en zit nu zelfs in het lessenpakket van de middelbare school. Transitie naar het andere geslacht of non-binair zijn is niet zo’n groot taboe meer. Integendeel, jongeren getuigen openlijk op sociale media over hun transitie. Ze tonen zichzelf meteen na een borstverwijdering of zetten hun testosteron-spuit in beeld. Vandaag kan en mag alles.

In 'Sarah in Genderland' onderzoekt Sarah hoe jonge mensen vandaag omgaan met hun gender en welke medische ingrepen ze ondergaan om zich goed in hun vel te voelen. Ze ontdekt dat de binaire wereld van vroeger, vandaag volledig op de schop gaat en er een breed spectrum zit tussen meisjes en jongens. Ze bezoekt de genderkliniek in Gent die gespecialiseerd is in de begeleiding op psychisch en medisch vlak van jongeren die op zoek zijn naar hun genderidentiteit. Daar zien ze regelmatig jongeren die suïcidale gedachten hebben omdat hun lichaam niet accordeert met hoe ze zich voelen. En dus wordt er soms al van op jonge leeftijd gekozen voor puberteitsremmers, hormonale behandelingen en borstverwijderingen.

Ook de maatschappij evolueert mee. Sinds 2018 is de wet al aangepast en kan je op je identiteitskaart van geslacht veranderen zonder een medische geslachtsverandering. Vandaag kan je genderneutraal speelgoed kopen en sommige scholen beginnen al met een genderbewuste opvoeding vanaf de kleuterklas. Kledingmerken springen mee op de kar en kiezen voor modellen die transgender of non-binair zijn. Zelfs de taal past zich aan, Van Dale heeft voor het eerst de X toegevoegd aan de M en de V en non-binaire mensen worden met ‘die’ en ‘hun’ aangesproken.

Het is een complex en delicaat thema met een gepolariseerd debat. Vooral extreem rechts en de radicaal-feministen reageren met harde kritiek tegen die nieuwe evolutie. En die kritiek is, volgens professor genderstudies Joz Motmans, niet altijd wetenschappelijk correct. Hij kan dus niet anders dan er tegen reageren.

Ik ben met een zo open mogelijke blik in die genderwereld gedoken en ik ben heel blij dat ik de mensen achter die cijfers heb mogen ontmoeten. Het blijft heel complex, maar ik begrijp de dingen nu veel beter waardoor ik in staat ben om er met een grotere zachtheid en nuance naar te kijken.
Sarah Vandeursen

Getuigen die aan bod komen

Emile is een transjongen die de eerste fictierol voor een transgender in België speelde in de Ketnet-reeks 4eVeR.
Emile is een transjongen die de eerste fictierol voor een transgender in België speelde in de Ketnet-reeks 4eVeR.
Bappie is een transman die zijn eigen Youtube-kanaal ‘De Kutmannen’ heeft opgericht. Daar beantwoordt hij alle vragen die met he
Bappie is een transman die zijn eigen YouTube-kanaal ‘De Kutmannen’ heeft opgericht. Daar beantwoordt hij alle vragen die met het thema transgender te maken hebben.
Norah De Groote is een transvrouw die de webshop gendergender heeft opgericht en coaching geeft aan mensen die op zoek zijn naar
Norah De Groote is een transvrouw die de webshop gendergender heeft opgericht en coaching geeft aan mensen die op zoek zijn naar hun genderidentiteit.
Elie Vandenbussche voelde zich niet goed in haar vel als meisje en ging op zeventienjarige leeftijd in transitie en werd een tra
Elie Vandenbussche voelde zich niet goed in haar vel als meisje en ging op zeventienjarige leeftijd in transitie en werd een transman. Een aantal jaar later besefte ze dat een leven als man ook niet klopte met hoe ze zich vanbinnen voelde. Daarop besloot ze te stoppen met de testosteron-inspuitingen en ging ze in detransitie.
Uwi Van Hauwermeiren en Mathisse Remi zijn een koppel en gaan allebei als non-binair door het leven.
Uwi Van Hauwermeiren en Mathisse Remi zijn een koppel en gaan allebei als non-binair door het leven.
Joz Motmans is professor genderstudies en transman. Hij richtte tien jaar geleden samen met dokter Guy Tsjoen het Transgender I
Joz Motmans is professor genderstudies en transman. Hij richtte tien jaar geleden samen met dokter Guy Tsjoen het Transgender Infopunt op. Daar kan iedereen terecht die vragen heeft over het transgenderthema.
Elke Dirickx is transvrouw en had tijdens haar transitie moeite om een voetbalclub te vinden die haar in het vrouwenteam wilde.
Elke Dirickx is transvrouw en had tijdens haar transitie moeite om een voetbalclub te vinden die haar in het vrouwenteam wilde. Uiteindelijk vond ze een plekje bij FC Lommel.

Schrijf je in op de nieuwsbrief van Canvas

De strafste series, documentaires, humor, films en actua vind je bij Canvas. Geen enkel pareltje missen? Schrijf je in op de nieuwsbrief.