"Ze zouden selfiesticks bij wet moeten verbieden"

2 december 2015
Schrijfster Saskia De Coster is geen fan van de selfiestick. Ze vindt zelfs dat we die "mislukte golfsticks" bij wet moeten verbieden. Hautekiet schenkt haar één minuut zendtijd om haar betoog te doen.

Touché met Saskia De Coster ook gehoord?

 

Daarin vertelde de schrijfster al dat een selfiestick "een vertegenwoordiger is van altijd bij jezelf willen zijn." Ze heeft er een grondige hekel aan:

Ze zouden selfiesticks bij wet moeten verbieden

 

Haar minuut zendtijd in Hautekiet:

Je hebt foto’s met landschappen, dat zijn er al heel veel.
Je hebt foto’s met mensen op, dat zijn misschien nog meer.

Soms heb je een reeks foto’s van één beest, zoals onlangs van een ijsvogel die loodrecht in het water duikt - een foto waarvoor de fotograaf 720 000 pogingen ondernomen heeft met een speciaal statief, en met een waanzinnige hoeveelheid doorzettingsvermogen en geduld. Een foto gemaakt door de meest toegewijde mens ter wereld, zou je kunnen denken.

Maar nee hoor, er zijn mensen die met nog meer toewijding foto’s maken en met speciale stokken.
Die fotograferen geen uitzonderlijke ijsvogel of kip op stok, maar het allereerste wereldwonder. Het wonder dat je ziet als je in de spiegel kijkt.

Ze recycleren voor dat nobele werk mislukte golfsticks, die ze dan liefkozend selfiesticks noemen. De wereld is nu eenmaal zo eentonig en saai en meer van hetzelfde met hier en daar een bult als een golfterrein.

Maar gelukkig bestaan er wondermooie natuurfoto’s, van jezelf, die dat saaie achtergrondbehang doen vervagen.

Daarom heeft het leven op aarde zin, omdat het je toelaat jezelf te fotograferen, altijd en overal, tot in de eeuwen der eeuwen, of toch tot je te lelijk geworden bent.

Maar dan is er gelukkig nog altijd Photoshop.

 

Foto © Johan Jacobs